fredag 9 augusti 2013

Rügen del 3 - avslutning

Ni tänker att det finns kanske inte så mycket mer att skriva om vår korta resa till Rügen men det blir ett inlägg till, ett inlägg som handlar om saker att tänka på, och saker att skratta åt.

Först och främst ska ni veta att jag kan inte ett ord tyska (mer än de svenska låneorden och några klassiska fraser). Skall ni åka till Rügen rekommenderar jag att du vässar din skoltyska, tar med ett reseordbok med nyttiga fraser eller helt enkelt finslipar dina kunskaper i ryska. På Rügen är dagens vuxna generation inte så glada över att prata engelska, vi bodde på ett hotell där det bor mest tyskar som är på semester, där den yngste medhjälparen i viss mån pratade lite engelska, resten av personalen pratar ingen engelska, ingen engelska alls!

Första morgonen på hotellet var vi lite sena ner till frukosten och vi tog ett bord som i våra ögon var ledigt, problemet var att det strax kom en husfru och sjasade bort oss, för där var inte dukat och eftersom vi var fyra personer var det bara till att gå och sätta sig där det stod fyra kaffekoppar. Sure, vi borde ha fattat detta själva, jag vet och hon var inte otrevlig, det bara lät otrevligt när hon tjoade på oss och vi stod där som fyra vilsna turister med frågetecken i ansiktet. Morgon två på hotellet var vi rutinerade och visste vad som förväntade av oss och det var inte några problem vid frukosten!



                                                                           


Maten då? Den är som hemma med det undantaget att barnen uteslutande åt schnitzel. Annars är det mycket med maten som är likt den som vi äter här hemma, vi hittade inte några tyska specialiteter, (om vi bortser från den bredbara korven som sonen hade på frukostmackan), det får vi ta vid nästa besök.
















Fler saker att skratta åt är när vi körde till Straalsund och skulle parkera hittade vi ett parkeringshus, där det stod frei, och eftersom det låg granne med museet tolkade vi det så att museibesökare fick gratis parkering, vi tillbringade några timmar i Straalsund med museibesök och promenad i gamla delen av staden. När vi kom tillbaka till bilen i p-huset och skulle köra ut så insåg vi att frei inte är lika med gratis parkering utan att det betyder att det finns lediga platser i parkeringshuset. Nåja vi borde ju veta att eftersom allt annat kostar så varför skulle de helt plötsligt vara gratis parkering? Nåja vi fick oss ett gott skratt.

Annat som fått mig att fundera är att det finns områden där det är tydliga spår av DDR, en hel del vägar är under all kritik. Spåren från DDR finns kvar även om mycket är nybyggt och renoverat. Huspriserna är så gott som halverade mot vad ett hus kostar här hemma.




Och på frågan om vi skulle åka hit i gen, så ja det skulle vi, men då hamnar vi nog på en badort alernativt kör längre söderut i Tyskland eller väster ut mot Belgien, eller Frankrike.

3 kommentarer:

  1. Tack för att vi fått följa med! Jag tycker så mycket om dina bilder och tankar Nettan. Att resa tillsammans med familjen är så härligt och ger alltid så mycket. Roliga minnen, annorlunda platser, mycket att reflektera över.

    Ha en härlig helg! Vi åker till Cape Cod och hoppas på fint väder. Börjar med kaffe i bilen och bra musik iallafall ;)

    KRAM

    SvaraRadera
  2. Tack för jättefina resereportage! Tänkvärda texter och fina bilder. Roligt att du vill dela med dig till oss och det verkar som Rügen är ett intressant resmål.

    Ha en fin helg och sköt om dig!
    Kram
    Suz

    SvaraRadera
  3. Det har varit så härligt att få följa med på er resa Nettan och njuta av både ord och bilder. Jag ler åt att barnen åt mycket schnitzel och minns mina språkresor till England. Jag åkte buss dit och åkte då genom Tyskland och varenda gång åt vi just schnitzel. Vansinnigt god schnitzel dessutom. De kan det där med schnitzel. :)

    Kram på dig♥

    SvaraRadera

En rad eller två uppskattas alltid, kul att just du tar dig tid!♫♪♫

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin