fredag 2 augusti 2013

Rügen del 2 - Prora

Galna familjen ut på äventyr!



Den sista dagen åkte vi  till Prora, som ligger vid Proer Wiek på östsidan av Rügen. Prora byggdes för att vara en badort/semesteranläggning  mellan 1936 och 1939 och var tänkt att 20 000 personer skulle kunna semestra där samtidigt och det var till både för vanligt folk och för de rika och berömda. Prora byggdes även för att hålla tyska byggjobbare lugna, genom att de fick arbeta under en period av oro.  Prora består av 4,5 km hus uppdelade i olika hussektioner längs med stranden (150 m till havet), i mitten av områden var en stor festplats planerad men den hann aldrig byggas.Två simhallar skulle också byggas i anslutning till semesterorten. Under kriget användes husen som flyktingförläggning, sjukhus och krigsändamål mm.


Översikt över Prora. Från byggtiden och från 2009, Sydflygel 4 samt norrflygel 1 & 2 är ruiner.




Tanken bakom Prora var god, men tyvärr hann det aldrig bli verklighet eftersom kriget kom emellan och byggnaderna som var delvis inredda och klara hamnade efter kriget i Östtyskland (DDR), och den Östtyska armen samt polisen använde området fram till 1992, från 1993 är området öppen för allmänheten och nu drygt 20 år sedan har byggherrar från Berlin bland annat fått upp ögonen för huskropparna och renoveringar är planerade för miljoner euro, lägenhetskomplex och lägenhetshotell planeras och det är väl bra med tanke på att byggnaderna bara står där och tänk  om de väggarna kunde tala.


Tomma ödehus gör alltid att jag känner mig så sorgsen, allt  detta jobb och sen inget. Inga barn som skrattande springer i från sina föräldrar ner till stranden, det unga nyförälskade paret som promenerar längs med vattenbrynet i solnedgången och dansen på festplatsen som aldrig byggdes. Tidiga mornar i simhallens klara vatten och solstolar i rader på stranden. Allt det som var så bra tänkt men där det gick så fel. Just nu andas dessa hus ingen lycka eller glädje överhuvudtaget.



Vi promenerade runt bland dessa ruiner, av en svunnen tid, funderade mycket på de som byggde detta och den stolthet de kände i sitt arbete, det som grep tag i mig var att det finns tapeter i lägenheterna, gardiner och på några platser till och med möbler.



Jag är glad att jag har sett denna bit av historien för tyvärr är det så att Prora kommer förändras, stora byggherrar har planer på att ändra och ge byggnaderna liv, men det kommer ju kosta och inte bli för vem som helst, tyvärr. Vill man veta mer om deras byggprojekt kan man göra det här, men helt klart är att det kommer bli annorlunda. Dock är området viktigt att bevara ur kulturhistorisk synpunkt. 

Men allt är inte sorgligt i Prora, det finns en fantastisk sandstrand, vattnet var lagom men då dagen började mulet blev det ju inget bad mer än att vi rullade upp byxbenen och gick ut i det långgrunda vattnet!









Så med dessa bilder avslutar jag inlägget om Prora, en plats som berörde, och har du någonsin vägarna för Rügen är Prora ett måste.

2 kommentarer:

  1. SÅ intressant.
    Jag såg ju en dokumentär om detta ställe och blev totalt fascinerad av den!
    Vilket jättekomplex som bara ligger där, och har legat så i så många år. Det är ju ruiner i mångt och mkt.
    En kuslig plats.
    Jag får känslan av gammalt sjukhus. Ödehus är sorgliga och ödesmättade och kusliga dessutom.
    Förstår att det var jätteintressant att se.
    Det ska bli intressant att se vad de kommer att göra med detta. Hur det kommer att se ut? Vilka som kommer att semestra där etc.
    Ett mkt intressant inlägg.
    TACK!!
    Kram!!

    SvaraRadera
  2. Har varit inne och läst i kapp i dina fina inlägg! En fin födelsedag och fantastisk resa med familjen. Härligt att ni kom i dag, hoppas det inte går lika lång tid till nästa gång. Kram!

    SvaraRadera

En rad eller två uppskattas alltid, kul att just du tar dig tid!♫♪♫

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin