onsdag 12 juni 2013

Vad är det som händer???

Jag brukar inte skriva så mycket om mitt yrkesval eller om mitt jobb eftersom jag tror inte att det intresserar någon att läsa om det, om hur vi på golvet med en regional arbetsgivare finner oss i vår arbetsgivares beslut år ut och år in, hur vi ska vara lojala. Men det är skillnad på lojalitet till arbetsgivaren och den känsla av slaveri som finns fast ingen pratar om det öppet. Och i dag känns det som om vi är många som har blivit trampade på, i en artikel i dagens sydsvenskan. För att täcka upp för en brist på 100 -150 sjuksköterskor, 4000 arbetspass á 8 timmar/dag det blir 32 000 timmar som saknas bara i sommartid, en period på året då de flesta av sjukhusets verksamheter redan går på sparlåga eftersom bemanningen är så slimmad att det endast handlar om akut vård och livsavgörande vård. Som sjuksköterska på ett av landets universitetssjukhus riskerar man att bli inbeordrad på sin lediga (ynka återhämtningstid) mellan ordinarie arbetspass och dessutom på en annan avdelning än där man jobbar i normala fall och där det nu saknas personal. Inte klokt, hur kan man som arbetsgivare välja att inte måna om sina anställda? Väljer man sedan att skjuta på sin semester en vecka och ta den senare kan man erbjudas fem tusen kronor extra, fem tusen kronor extra för en veckas arbete, fem tusen som ska ersätta den tid av planerade semester med barnen och med familjen, är den tiden inte värd mer än så? Jag har inte ens övervägt att fundera över detta då jag tycker att summan är ett hån, 20 000 kr kanske hade gjort att man tänkt över det men det är faktiskt så att ibland är tid värt mer än pengar och tid med familjen och med ens barn är oerhört värdefull i dagens stressade samhälle.

 Hur ska man orka jobba hela sitt yrkesverksamma liv på ett sådant sätt? Region Skåne har anställningsstopp, dispenser beviljas om kliniken har budget i balans. Allt handlar om siffror, om löner men det pratas sällan om patientsäkerhet, arbetsvillkor, yrkesstolthet och arbetsglädje. Många kollegor runt om i landet protesterar mot arbetsgivare som har slutat att lyssna på sina anställda för länge sedan. Jag tycker att det här, hela snurren som är kring allt detta är sorglig, för i långa loppet blir patienterna lidande när vårdens kvalitet försämras och det var inte för det här som jag utbildade mig till sjuksköterska. Se till att vända detta nu ni med politiskt ansvar innan allt går käpprätt åt helvete!

5 kommentarer:

 1. Ja, jag beundrar er som orkar med vården och dess villkor och avtal år ut och år in.
  Utan er sköterskor INGEN VÅRD!! OCH hur skulle det då se ut?
  Hela sjukvärden skulle kollapsa.
  Sen dessa taskiga erbjudanden. Håller med om att 5000 är en skrattretande summa.
  Folk brukar säga, bli inte sjuk i Sverige efter midsommar, du får ingen vård. Det ligger en del sanning däri. hemskt för er stackare som sak gå och slita för flera.
  Visst var det inte så här förr?
  Då tog de väl gladeligen in vikarier över somrarna? Folk som verkligen ville jobba.
  JA, politiker, vänd detta NU!!
  Jag tycker ni syrror är fantastiska, oftast så trevliga och varma då man som patient kommer in och är skadad eller sjuk.
  heja er!!!
  KRAMAR från mig!!

  SvaraRadera
 2. Hej Annika och tack!
  Det finns så mycket jag skulle vilja skriva i detta ämne som jag inte kan, vågar eller vill skriva. Om hur vi dagligen räddar liv och fungerar som buffert mellan olika aktörer och vårdpersonalskategorier. Jag kan ju skriva att som sjuksköterska inom barnsjukvården är det tufft, oerhört tufft, för vem vågar säga till ett barn eller till någon annan att våga inte bli sjuk för vi kan inte garantera att du får den vård du behöver, och det är så tufft att veta att sanningen är annorlunda än vad som politikerna får den att framstå som.

  Kramar

  SvaraRadera
 3. Jag håller med dig fullständigt.

  SvaraRadera
 4. Här är en till som instämmer helt och hållet! Och hela tiden är det pengar som ska styra, suck!! Vad är det för värld vi lever i, egentligen? Allt medan kommunanställda i somliga kommuner kan få avgångsvederlag till höger och vänster. Lägg de pengarna på annat, behagar de inte ha kvar sin tjänst får de väl säga upp sig som alla andra dödliga!

  Kram
  Suz

  SvaraRadera
 5. Det har alltid varit tufft om somrarna inom vården och det är alltid lojalitet med patienter och arbetskamrater som löst situationen men gränsen är nog nådd nu.
  Men jag minns en sommar - före mobiltelefonernas tid - när en kollega ringde en annan kollega som just packade familj och husvagn och sa " Stick omedelbart, annars blir du beordrad in att jobba!" Efter 40 år inom landstinget har jag hört och sett det mesta och genomlidit femtioelva omorganisationer, den ena stolligare än den andra. Men cynismen från den politiska ledningen har aldrig varit större än nu. Man låter tjänstemän husera fritt utan normala diskussioner och lagenliga förhandlingar utan att ta ansvar för konsekvenserna. Snålheten bedrar visheten gång på gång.
  Jag är inte emot förändring om den är genomtänkt och förankrad. Men nu råder hugskott och allt längre mellan ledning och golv. Sjukvårdspersonalens kunskap nonchaleras totalt.
  Senaste stora fiaskot i Skåne är utförsäljningen av apo-dos, bara ett i raden. Och ännu värre blir det nu med ett nytt "parsjukhus-elände" fast det nu är hela knippen av sjukhus. Metoden är klassisk, härska genom att söndra och göra folk till ovänner med varandra.
  Det är skönt att vara pensionär och slippa utsättas för fler omorganisationer men oroligt om man själv eller nån anhörig blir sjuk.

  SvaraRadera

En rad eller två uppskattas alltid, kul att just du tar dig tid!♫♪♫

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin