fredag 7 december 2012

Det finns Tv-program och det finns ...

... Historieätarna! Aldrig har jag skrattat så åt något Tv-program som jag gör åt detta, helt galet hur de äter och hur de super, snacka om att Sverige var ett brännvinssamhälle innan. Har ni inte sett detta så kan jag rekommendera att gå in på SVT play och kolla in avsnitten.  Vad det handlar om då?



Jo Erik Haag och Lotta Lundgren, klär sig, lever, äter och dricker under en veckas tid som man gjorde under olika epoker, först ut var stormaktstiden, med peruker, öl, tupphuvud och häxbränning, sedan följdes det av det ljuva 70-talet. Jag som är uppvuxen på 70-talet kan inte dra mig till minnes att det var så mycket kall mat, givetvis minns jag burkskinkan med gelén runt om, men jag minns även pappas falska parisare (limpa, stekt falukorv, bostongurka), och varma mackor med grillad kyckling, korvsås och potatis, köttfärslimpa och kålpudding. De har även varit på besök i slutet av 1800-talet under den Oscarianska eran, och i går tog de en tur till det glada 20-talet.



Att se detta program förgyller torsdagskvällarna och jag hoppas verkligen att de gör en till säsong av detta!  Årets julkalender då? Mycket  bra, jag gillar storyn och barnen tycker att det är spännande som tusan. Vill också slå ett slag för årets radiokalender som jag lyssnat lite på, Siri och Ishavspiraterna, spännande precis som en radioföljetong ska vara.

Nu vet jag inte om det är fler än jag som har minnen av sommarlovsföljetongerna som gick på radion när vi 70-talister var barn/ungdomar? Men några minns jag och en del av dem har jag sedan läst för mina barn, givetvis var alla Astrid Lindgren klassikerna med, Saltkråkan, Mio min Mio, Bröderna Lejonhjärta, men det finns även Hjältar och Monster på himlavalvet som både gick på radio och TV( Julkalender något år fast då hette den Stjärnhuset 1981), Det blåser på månen, om systrarna Dina och Dorinda, och så favoriten Tordyveln flyger i skymningen. Klassiker som tål att höras på men även att läsas om. Jag minns att jag aldrig glömmer läsupplevelserna som jag tog med mig från tiden på mellanstadiet, Agnes Cecilia en sällsam historia tror jag också hann gå som följetong innan jag slutade att lyssna på sommarlovsföljetongermna.


 


(Dagens bilder SVT och Google)

1 kommentar:

  1. Historieätarna är SÅ bra!
    Jag älskar det också!
    Men har inte sett gårdagens avsnitt än!
    Tycker de där två är så roliga ihop. SNACKA om att de kompletterar varandra på bästa sätt!
    70-talet. Jag kände inte igen mkt, minns inte att vi åt kall mat speciellt ofta.
    Jag minns torskromslåda, grönskålssoppa, pommes frites och korv (fest).
    Ja, superbar program är det!!
    Minns inte radioföljetongerna, underligt nog.
    Men ALLA Maria Gripes böcker slukade jag!
    Kul med nostalgi.
    Alltid!!
    Kramar!!!

    SvaraRadera

En rad eller två uppskattas alltid, kul att just du tar dig tid!♫♪♫

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin