fredag 14 mars 2014

Att hinna ifatt sig själv...

... är ovärderligt, och det tar tid. Det är först nu som jag har landat i den nya vardagen och då går jag  och drar på mig vårens förkylning, så att mina träningsplaner går om intet och motivationen och planeringen grusas till sandkorn, och jag hostar mig igenom en hel vecka. Men idag är jag äntligen bättre, så jag skyndade att dra på mig kläderna och löparskorna innan helgens storm ens nuddat vid kusten! Skön runda med bra och intressant program via SR i lurarna och ut på min vanliga runda, rogivande och skönt.



Väl hemma igen väntade en god frukost med färska bär, nötter och yoghurt, har absolut inte blivit något hälso/motionsfreak men jag vill må bra, lovar att inte fylla bloggen med träningstips mm,och jag vill vara stark och orka i den här tuffa tiden som ligger framför, vill absolut inte bli sjuk igen. Så nu vänder jag den trenden och skapar något positivt ur något mycket negativt.



I går tröttnade jag ordentligt på våra virus och baciller här hemma och gjorde en vitaminspäckad fisksoppa som är underbart god, den är lätt att göra och barnvänlig och passar både till vardags och som bjudrätt. Vi fick en bit färsk lax med veckans matkasse men vi var alla rörande överens om att soppa var alla sugna på. Så soppa blev det och alla var nöjda, soppan är ett enkelt sätt att få i kräsna barn massor av grönsaker som de vägrar äta annars.



Nettans fisksoppa

1 -2 morötter
1 gul lök
1 purjolök
4 vitlöksklyftor
4 tomater i klyftor
1 pkt saffran
3 msk hummerfond/skaldjursfond
2 msk tomatpuré
1,2 L vatten
2,5 dl vitt vin
2,5 dl crème fraîche
Olivolja, salt och peppar

Valfri fisk, tex. lax, torskfilé, spättafilé, räkor, kräftstjärtar och ev musslor/havskräfta för att göra det extra festligt. Det går bra att blanda fisksorter men tänk på att de har olika koktid.

Gör så här:

Skala och dela morötterna på längden, strimla lök och purjolök, dela vitlöken. Klyfta tomaterna. Fräs alla grönsakerna utom tomaterna i oljan. Mortla saffran med lite flingsalt och strö över, tillsätt tomatpuré, vatten och ca hälften av vinet och tomatklyftorna och låt allt koka i ca 40-50 minuter. Tillsätt det sista av vinet. Mixa soppan slät och blanda i crème fraîche, låt det koka upp och smaka av med salt och peppar, lägg sedan i fisken, småsjud tills dess att fisken är genomkokt. Lägg räkor, kräftstjärtar och ev musslor ( redan kokta alt färdiga sedan innan) i skålar och häll över soppan när den är klar, servera med aioli och ett gott bröd

Nu är det fredagseftermiddag och jag njuter av att läsa en bra bok, veta att det blir en mysig kväll med familjen och att det kanske kommer en storm, än så länge är det lugnt i varje fall.

Kram & trevlig helg!

4 kommentarer:

  1. Ska absolut testa din fisksoppa! Tack Nettan, jag som älskar soppor av olika de slag. Något med fisk var precis vad jag saknade.

    Skönt att du mår bättre och kom ut som du ville på din runda. Visst är det skönt och speciellt när man har SR i öronen. Att äta bra, nyttigt, ta sig tid, göra det vackert och duka fram - det betyder så mycket. Min lunch var jättegod - hemmalagad! Känns lyx när det så ofta blir halvfabrikat och framför datorn.

    KRAM, trevlig helg

    Lotta

    SvaraRadera
  2. Skönt att du mår bättre! Oftast blir det bättre när man fått komma ut. Ha en mysig helg, kram Suss

    SvaraRadera
  3. Det var ett bra recept, fisk över huvud taget älskar jag. Jag är ju ensam, men lagar mig varje dag en god middag.
    Det är det ensa som jag kostar på mig. Blommor varje vecka med vill jag ha. hi- hi de äter jag inte förstås.
    men man skall njuta i alla fall.

    SvaraRadera
  4. Duktig du är! Det är himla skönt att komma iväg ut på en löprunda, behöver inte vara så lång ens.
    Soppan ser super smarrig ut! SKa testa den!
    Vila nu och se till att ta hand om dig! KRAMEN

    SvaraRadera

En rad eller två uppskattas alltid, kul att just du tar dig tid!♫♪♫

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin