onsdag 27 februari 2013

Den svenska vården...

... är ett mysterium, en gåta och en organisation så svår att förstå sig på. Dagligen kommer det rapporter från runt om i landet om anställda som går på knäna, om larm från både socialstyrelesen och arbetsmiljöverket,  om bemanning som inte räcker till, om chefer som böjer sig i det oändliga för att motsvara de anställdas krav nerifrån och organisationens krav uppifrån. Härom dagen läste jag en artikel som är publicerad UNT (Uppsala Nya tidning kan den heta så?) och den artikeln skriven av en sjuksköterska som jobbar inom barnsjukvården  på Ackis, den berörde mig så djupt, för liknande paralleller går att dra till i princip vem som helst inom vården. Klicka på länken nedan och läs, här handlar det om vård av vår framtid, av de som är värnlösa och det är inte klokt att det får vara så här. Visst vi är långt från den vården där föräldrar skickades hem och barnen låg i månader på sjukhus men nu handlar det om oss som jobbar inom vården, om att räcka till, om att orka både på jobbet och hemma. Florence har för länge sedan gått till vila.

Nödrop från Akademiska sjukhuset - UNT.se

Vårdfokusbloggen

Och som om inte detta nödrop från Ackis är nog så finns det otroligt många andra att läsa, nätet är fullt av dem, fullt av berättelser att läsa och ta del av. Den svenska vården fungerar men den blir inte bättre om inte de anställdas villkor blir bättre och det går inte att rationalisera bort, bespara bort för vi kan alla bli sjuka och behöva vård. En klok kvinna sa en gång att vi kan inte stoppa barnen från att bli sjuka och de behöver god vård, året runt, dygnet runt av klok och erfaren personal, låt den svenska vården monteras upp i stället för  att montera ner den.

Ha en skön onsdag!

2 kommentarer:

 1. Å, så viktigt ämne Nettan! Jag läser det här ganska sent nu så jag ska läsa artikeln ordentligt imorgon. Jag hör från familjen och vänner om vad som händer...det är tufft!

  Vi behöver en fungerande sjukvård, tillgänglig för alla som behöver vård och bli bemötta av kompetent och erfaren personal. Jag håller med dig att den ska monteras upp istället för ned!

  KRAM
  Lotta

  SvaraRadera
 2. Ja, den svenska sjukvården skrämmer mig.
  Den gör faktiskt det.
  Just innan man är inne i systemet. Att bli nobbad, att inte få träffa specialister etc.
  Att få vänta på en remiss i månader.
  USCH.
  Jag har läst mkt om akutvården på sista tiden. Skrämmande läsning.
  Eller, som min moster, hon gick till VC och klagade på ont i armen. OCh undrade om de kunde ta ett ekg för att utesluta infarkt. Nä, sa läkaren, det är ingen infarkt. Du har ramlat och slagit dig. DET hade hon inte gjort.
  Det blev värre, och mkt riktigt när hon for till KS ngn dag senare hade hon haft en liten infarkt.
  Helt otroligt tamejfan.
  Jag blir så förbannad.
  Sjukvården har inte råd att monterna ner, de måste montera UPP och den måste blir bättre.
  Kramar!!

  SvaraRadera

En rad eller två uppskattas alltid, kul att just du tar dig tid!♫♪♫

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin