lördag 2 mars 2013

Chokladglasstårta med maräng

Kommer ni ihåg den där fantastiska chokladglasstårtan med maräng som jag gjorde förra helgen? Kan säga att vi har avnjutit varenda bit med andakt för den blev sagolikt god. Receptet är inte mitt men modifierat  utifrån COOP's mersmaks recept i deras senaste nummer.


Men här kommer receptet och det är en hel del jobb men resultatet är väl värt att vänta på.


Marängbottnar (ingredienser)

Vitan från fyra ägg (spara gulorna)
1 tsk pressad citronsaft
1½ dl strösocker
2½ dl florsocker

Gör så här:

  • Vispa äggvitorna, hälften av strösockret  och citronsaften till ett vitt fast skum. Fortsätt vispa och tillsätt strösockret lite i taget. Vispa tills det går att vända bunken upp och ner. Sikta då i florsockret och vänd ner det med slickepott
  • På två bakplåtspapper rita två cirklar ca 22 cm i dm , spritsa eller bred ut marängsmeten i cirklarna.
  • Grädda mitt i ugnen, 100 grader i 1½ timme och låt dem svalna på galler.Chokladglassfyllning (Ingredienser)

2 dl pecannötter ca 100 gr
9 msk strösocker
1 msk vatten
200 gr mörk choklad
2  äggvitor
4 dl vispgrädde
4 äggulor

Gör så här:


  • Torrosta nötterna i en stekpanna och lägg dem åt sidan. Smält 3 msk socker och vatten i stekpannan tills det är gyllenbrunt. Ta bort från värmen, vänd ner nötterna och häll upp på ett bakplåtspapper och hacka dem grovt.
  • Smält chokladen i vattenbad alternativt i micron.
  • Vispa äggvitorna till ett vitt fast skum, tillsätt sedan 2 msk strösocker. Vispa några minuter till, ställ åt sidan. 
  • Vispa grädden fluffigt i en bunke, vispa sedan gulorna och 4 msk socker fluffigt i en annan bunke. Häll i den smälta chokladen i äggbunken, och rör om. Vänd sedan ner den vispade äggvitan och grädden i chokladblandningen och blanda runt. Blanda i de hackade pecannötterna, spara lite till garnering. 
  • Fodra en springform med plastfolie, (22 alt 24 cm i diameter). Lägg i en marängbotten, fyll i glassfylningen och lägg på den andra marängbotten, tryck ner den i glassen.
  • Låt allt stå i frysen i minst 6 timmarTårtan tas fram ca 20 minuter för severing, garnera med chokladsås och resten av de hackade pecannötterna. Chokladsås görs enkelt genom att rör ihop ½ dl kako, 1 dl strösocker och 1½ dl vatten, koka upp och låt koka till såsen tjocknar mellan 8-10 minuter, låt svalna.

Ät och njut!


1 kommentar:

En rad eller två uppskattas alltid, kul att just du tar dig tid!♫♪♫

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin