måndag 26 maj 2014

Skrämmande

Egentligen skulle jag skriva om hur skönt det var natten mellan torsdag och fredag, lägga upp fina bilder med mera men det får bli en annan dag för i dag är jag sorgsen och skrämd. Skrämd över valresultatet i EU-valet, Skrämd över att SD får allt mer att säga till om i vårt land och även om jag värnar om våra rättigheter och skyldigheter och vårt demokratiska samhälle blir jag synnerligen odemokratisk när det handlar om Sverigedemokraterna (SD) och deras ökande inflytande.

När jag sedan läser om valresultatet ute i Europa så känns det som om vi slungas tillbaka till ett Europa på 1920-30 talet där högervindarna och brunskjortorna härjar vilt i Tyskland och där folk blir allt mer rädda för att ha en åsikt. Sverige var ju med i leken redan då, listor skapades över icke önskvärda personer under kriget och de var redo att lämnas över till den tyska krigsmakten vid invasion. Kan man sin historia så vet man att Sverige inte alls var så oskyldigt under kriget som man vill påstå.

Att låta de högerextrema nationalister och nationalsocialister få ta så stora uttryck som de gör i dag är fel. Visst de har rätt att synas och höras men vi här i Sverige och Europa har faktiskt rätt att ignorera dem också och kanske är det bästa vi kan göra, ignorera dem i de beslut som ska fattas att de kan tycka och tänka sitt men de behöver inte tvinga andra att tycka och tänka som dem. Vägra samarbeta har man ju gjort med föga resultat, mer än att SD har fått mer vatten på sin kvarn.

Ibland funderar jag på hur det skulle vara om alla de som emigrerade från Sverige genom åren skulle tvingas tillbaka hem till Sverige? Och om alla med svenskt påbrå tvingades hem, hur skulle de då betraktas om de bott utomlands i låt säga 4-5 generationer, enligt SD’s ögon måste de då betraktas som 1. Invandrare? 2. Etniska svenskar? Var går gränsen för att då bli en emmigrantimmigrant? Skulle de då undersökas genetiskt för att avgöra om de är svenskar? Kanske kan de använda gamla data från Statens institut för rasbiologi, förvisso gamla data men det kanske inte SD är så noga med, kanske är tom äldre = bättre? Eller varför inte tala om de svenskättlingar som finns i dagens Ryssland efter vårt senaste stora krig med ryssen på 1700-talet, SD får nog ta sig en funderare kring detta eftersom de själva har en konstig invandringspolitik eller?

Att låta de bruna partierna komma till tals så som de får göra ute i Europa visar bara på en sak, att de som röstade igår har glömt sin historia, glömt vad två världskrig kostade Tyskland, Frankrike, England och Italien, glömt vad krigen kostade vår värld. Glömt vad Hitlers propaganda åstadkom, att många miljoner människor, gamla och unga, mammor, pappor, mor och farföräldrar och barn dog i läger helt i onödan bara för att man använde sig av syndabocksretorik och inte kunde acceptera att vi alla är olika. De har helt enkelt glömt sin egen historia och vad den kostade en generation av människor.

Jag kommer aldrig glömma det jag sett och fått mig berättat av fd koncentrationslägerfångar, av personer som arbetat med de vita bussarna som jag mötte på en föreläsning via universitetet, att låta historien falla i glömska och att inte ta vara på de lärdomar som de som gått före oss gjort är farligt. Att inte ta detta på allvar är farligt.

Jag vill att mina barn ska kunna växa upp i en fri värld, med bra rörlighet, med möjlighet att kunna resa och utvecklas både i och utanför Europa. Jag tror på olikheter, jag tror på att vi alla är människor i en unik värld och där utvecklingen måste gå framåt och inte bakåt. Där vi måste värna om den lilla människan, om miljön på vår planet och att det måste finnas integration.


Vad tycker du?

1 kommentar:

  1. Ja, nog blåser kalla vindar över Europa. OCH i Sverige.
    Det är läskigt, och jag undrar som du--hur kan de ha glömt när de två världskrigen ligger nära i tiden? för det gör de ju. Mycket läskigt.
    Nej, vi ska INTE glömma, och vi FÅR inte glömma.
    Kram!

    SvaraRadera

En rad eller två uppskattas alltid, kul att just du tar dig tid!♫♪♫

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin