torsdag 5 maj 2016

Genom vackert kulturlandskap...

...slingrar sig vägen mot Kivik, Nationalparken Stenshuvud och godset Svabesholm, samt Simrishamn, vackra pärlor längs Österlens havskust och idag hade vi siktet inställt på Nationalparken Stenshuvud. Vi hade tidigare i veckan planerat för att vandra i dag och totalt har vi varit borta i nästan 12 timmar, även om själva vandringen tog ca 3 timmar med alla stopp då vi fascinerades av vyerna över kulturlandskap, hav, stenmoras och en skog med utländska träd. Klart att jag bjuder på en bildbomb från denna fina majdag,



På väg upp mot Stenshuvud, vacker fin bokskog (avenbok)


Ibland finner naturen märkliga lösningar


Utsikt från Östra huvudet, så klar att vi kunde se Bornholm skymta i fjärran. Själva topparna (tre st på Stenshuvud) utgör i själva verket grunden av en fornborg som legat där och det finns lämningar av bland annat ett vakthus och murar som än i dag går att se,


Granna vitsippor


Norra huvudet och högsta punkten, 97 m.ö.h.


Skånskt kulturlandskap, vackert, stilla och fågelkvitter, när de guidade grupperna kom smög vi iväg.



På väg ner mot Hällevik och skogen med utländska träd, blandad skog med både cypresser, akacia, idegran och andra sorters ädelträ.


På väg mot stranden passerade vi denna vackra fyr som guidar sjöfarare i Hanöbukten. Stigen ner till stranden gick genom ett moras av stenar och var bitvis utmanande.



Stranden nedanför Stenshuvud, vi kom ju iväg tidigt på dagen och tur var det för när vi efter ca 3,5 timmars vandring vände tillbaka till bilen mötte vi alla som kom för att tillbringa eftermiddagen på stranden och det var skönt att det var så lite folk när vi vandrade.



Området är fortfarande aktivt vad gäller fiske (ål) och några av fiskarna  höll på att laga sina nät inför säsongen.

När dagens vandring tagit slut hamnade vi  först på Kaffestugan Annorlunda, som funnits i samma lokaler sedan 1956. Kakbuffé med hembakta kakor och en hel kanna med te för mig själv medan maken fick en gammal gedigen kaffekanna. Mycket trevligt. 



Efter finfika så bar det av ner till Kiviks musteri och vi köpte med oss deras fantastiska äppelcidermarmelad som passar fint till ostar av typen Gruyere och Kaltbach creamy. 



Efter dessa stopp vände vi bilen norrut mot Åhus och ut på Landön där mannen min har många lyckliga barndomsminnen från den sommarstuga som familjen ägt i många år, strandnära och mycket vackert även om huset är i sorgligt skick så blev det en fin runda även ute på Landön. Från Landön tog vi oss tillbaka till Åhus och hamnade på en restaurang som initialt verkade lovande till en början men som sedan visade sig bli totalt fiasko, maten dröjde och trots att jag beställt utan champinjoner så missades det och de bad om ursäkt och frågade om jag var allergisk? Vad skulle jag svara då? Ljuga och säga ja och vänta ännu längre, eller nej inte allergisk men jag äter inte champinjoner. Det blev det sista svaret samt att jag fick pilla bort alla champinjoner i maten, om de fick dricks? Glöm det och jag kommer inte att rekommendera dem till någon som besöker Åhus i sommar för klarar de inte av två ensamma kunder ( i början)  så lär de inte klara av en anstorming av sommargäster.

Nu väntar en skön ledig fredag i morgon, barnen är på läger och mannen jobbar så det är bara jag hemma och en bra bok.











6 kommentarer:

  1. Åh vilken hemlängtan jag fick av detta inlägget! Måste ta en en Österlenrunda när jag åker hem i sommar, med traditionsenlig fika på Kafe Annorlunda. Tack för inlägget!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carin! Österlen är verkligen en av Sveriges vackraste pärlor och det är något speciellt under sommarhalvåret att komma dit. Det finns mycket som är så vackert på Österlen och detta var verkligen en härlig dag.
      Tack för din kommentar.
      Hälsningar
      Nettan

      Radera
  2. Hej Nettan!

    Underbara bilder du bjuder på från er fina dag. Maj har varit sagolikt vackert så här långt och Skåne visar sannerligen upp sig från sin allra bästa sida. Något som du och din kamera har fångat så fint. Det låter som ni hade en riktig gulddag (om vi bortser från restaurangbesöket då) tillsammans och så gott det är med stunder som dessa. Maj är perfekt för små utflykter, innan turistsäsongen sätter in och det blir mer av både människor, bilar och köer. När lugnet fortfarande råder.

    Ta hand om dig vännen och ha en fin söndag.♥

    Kram till dig och familjen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det blev en fantastisk dag, härligt när solen ger sådan värme. Och ja det är skönt att besöka Skånes pärlor utan alla turistströmmar, gillar det verkligen och tycker att det är så vackert att färdas genom landskapet med blommande raps och böljande säd.
      Såg att du också varit iväg fast på västsidan, härligt!
      Kram

      Radera
  3. Men o så ljuvligt. LJUVLIGT!
    DÄR vill jag också vandra. Vilken led. Min kamera skulle gå varm, precis som din gjorde.
    Underbara bilder, Nettan.
    OCH vilket VÄDER!! Vilken himmel!
    Det kan just inte bli så mkt vackrare än den vandring ni var ute på. TACK för denna bomb!!
    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var verkligen ljuvligt, inte lika långt eller högt upp som ni gick på AT men ca 7 km och mycket mycket stenmoras. Vi får se var och när nästa vandring blir men förhoppningsvis snart, måste snart ut igen för det är ju så härligt att vara ute på det viset. det gäller dock att inte ha bråttom utan att vara beredd att lägga en dag eller flera på sina vandringar. Till helgen kanske det är dags igen tillsammans med barnen denna gång.
      Kram

      Radera

En rad eller två uppskattas alltid, kul att just du tar dig tid!♫♪♫

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin