måndag 15 september 2014

Hur ska det bli?

Vaknar upp till ett blåsigt hörn av Skåne och ett Sverige i gungning. 13% av den svenska befolkningen valde medvetet att lägga sin röst på ett parti med rötter i nazism, främlingsfientlighet och hat. Att de i detta parti försöker bli "rumsrena, accepterade, tolererade, normala" och medtagna i det politiska spelet skrämmer mig utan dess like. Visst det är en demokrati vi lever i men med demokrati följer skyldigheter och rättigheter och Sverige ska vara tryggt för alla oavsett ursprung, religion och allt annat som påverkar oss. Nästan alla vet vi någon i vår bekantskapskrets eller till och med nära släktingar/vänner som röstat på dem och ja jag respekterar människan bakom rösten men jag respekterar inte handlingen i sig för jag väljer att tro att den bottnar i okunskap och missnöje.

Jag skäms över att vara svensk i dag, för det som händer här på hemmaplan gör mig mörkrädd. Hur skall Sverige kunna bli tryggt för sina invånare om detta blir norm och värde för de 13% av Sveriges befolkning som gjort detta val? Undrar om de missade historieundervisningen fullständigt, för i så fall kan de lätt surfa in här och ta del av allt det som de missade i högstadiets historieundervisning om nazism och fascism eller andra ismer. De kan läsa Anne Franks dagbok, eller så kan de läsa på om de folkmord som skett på närmre håll på forna Balkan för sisådär tjugo år sedan.

Tittar man runt om i både svensk och internationell media så finns det många frågor men oerhört få svar och att vakna upp till detta i dag ger mig en klump i magen av oro, för även om jag använde min demokratiska rättighet och skyldighet och gick och röstade i går så inser jag hur liten den enskilda människan är i det stora politiska rävspelet. Att sedan få frågor från barnen  som man inte kan svara på är värre, för barnen - vår framtid -  förstår inte hur det kan bli så här. Och ärligt talat jag förstår inte heller hur och varför? Jag har helt enkelt inte några bra svar att ge mina barn till varför det blir så här när vuxna bestämmer.

Jag försöker lära mina barn att oavsett vad man personligen tycker om någon så måste man respektera alla oavsett, även de man inte gillar. Jag försöker att lära dem att skilja på sak och på person och att alltid räcka ut en hand till en medmänniska i nöd.  Det kan låta perfekt, men tro mig det finns ingen människa som är 100% perfekt. Vi gör alla våra misstag och inser dem förr eller senare.

Så idag finns det en politisk baksmälla, en gungning i vårt land, en oro som speglas hos många när man följer sociala medier. Men 87% av befolkningen gillar i varje fall olika och det är fler än 13%. Nu handlar det om att istället för att frysa ut dem och behandla dem som paria att lyssna på dem och erbjuda dem en spade så att de får vara med och leka och ta ansvar för sina orimliga ställningstagande.

1 kommentar:

 1. Det är ngt så sjukt fel när Fi inte ens kommer upp i 4% (röstade på dem, som du vet) och SD tar en skräll!! SKRÄLL!
  Då börjar man verkligen fundera. Vilka röstar på SD?
  Ingen säger det rent ut, alltså smygs det med det till max.
  Fy tusan.
  Jag kände mig totalt tom igår, tom och ledsen.
  OCH att bilda regering nu? SÅ SVÅRT med tanke på hur spretigt det är.
  Oj oj.
  Ska snart börja läsa om vad man säger här om valet. De lär inte skriva så mkt om det, men lite ska jag nog gräva fram.
  NU ska vi hoppas att SD inte får mkt att säga till om, trots allt. men OTÄCKT är det. SÅ otäckt!!!
  Kramar som värmer till dig från mig!

  SvaraRadera

En rad eller två uppskattas alltid, kul att just du tar dig tid!♫♪♫

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin