måndag 16 mars 2015

Sömn...

... en otroligt viktig faktor i våra liv eller? Eller är du en sådan som tänker sova kan jag göra när jag är gammal? Jag har kommit fram till en sak om sömn och det är att jag de senaste åren har sovit som en kratta och det började nog i samband med att jag började att arbeta skift.  Men å andra sidan så jobbar jag på att sömnen ska bli bättre mer om det lite längre ner i inlägget.


(Gammal inspirationsbild från Pottery Barn)

När jag jobbade treskift blev min sömn så rubbad att jag lider av det än i dag, trots att jag nu jobbar regelbundet och gjort så sedan i oktober. De nätter som jag sover en hel natt utan att vakna är lätt räknade på ett år. Jag sover oftast bättre de dagar jag tränar, men vissa nätter är rent ut sagt hemska. Natten mellan lördag och söndag är ett praktexempel, vaknade 03:10 och somnade om strax innan 05, under den tiden hann tusen och en fundering att susa genom skallen på mig som extra störningsmoment mot att somna om.
Och ibland längtar jag verkligen efter att få sova en hel natt utan att vakna. Den senaste gången var förra sommaren när vi sov på Clarion Post i Göteborg, har nog aldrig sovit så gott som i deras säng, gudomligt skönt och det gav både mannen och mig insikt om att vi har sovit i en dålig säng under de senaste 12 åren, så under hösten och vintern har vi letat säng.


Och att välja en ny säng är som att ge sig ut i en djungel, hur ska den vara, fast madrass? Kontinentalsäng? Kassetter? osv osv. För drygt tre veckor sedan fick vi hjälp av en vän som är ergonom och som jobbar på ett möbelvaruhus att välja ut en säng som passar oss båda. I urvalsprocessen när vi pratade om att ny säng påverkar sömnen så hade jag massor av funderingar och ja jag kan jag skriva under på att nattsömnen blev konstig i samband med sängbytet, för nattsömnen har varit stökig de senaste nätterna trots att sängen är gudomligt skön och jag hoppas och tror att det på sikt blir bättre när kroppen vant sig och ställt om sig från de resårbottnar vi hade tidigare.


Men hur gör jag då när sömnen och jag inte kommer överens. Sen jag började att arbeta kontorstid i oktober förra året har jag skapat en rutin för när jag lägger mig och vad jag gör innan, allt för att få en kontinuitet och nervarvning innan jag ska sova. Så vid 22 är jag oftast i säng, och oftast har jag inte några problem att somna, jag somnar lätt och sover ca 3-5 timmar innan jag vaknar mitt i natten och inte kan somna om, det är där mitt problem ligger. Däremot så vet jag att det finns faktorer som påverkar positivt och en av dem är att inte kolla massor på tv innan jag lägger mig, utan hellre gemensam läskväll med man och barn så sover jag så mycket bättre.  En annan sak som också är jobbig är att jag är lättväckt, och det blir kanske bättre eller sämre med tiden, vi får se?

Hur sover du? Nattuggla eller morgonmänniska? Några tips till andra i samma sits?

2 kommentarer:

 1. Det där låter precis som mina nätter! Men jag har funderingar om det kan ha att göra med klimakteriet för min del, du är ju betydligt yngre så du borde väl inte påverkas än. Sen vet jag med mig att det var likadant när jag gick in i den berömda väggen för en del år sedan.
  Tyvärr har jag inte några bra tips, jag letar också efter någon vettig lösning för i längden kan det bli jobbigt. Det räcker inte till med någon enstaka hel natts ostörd sömn för att man ska hålla ångan uppe på riktigt.
  Sängarna bytte vi också för ett par år sedan, ljuvligt. Men jag känner igen mig i det du skriver, till en början var det en invänjningsperiod innan kroppen hade ställt om sig till det nya.

  Jag hoppas det löser sig och jag ska kika in igen, om det är någon som kommer med något bra tips. Och just när jag tänker efter, spikmatta har jag hört. En stund innan du ska somna. Jag ska minsann prova redan ikväll!

  Ha det fint vännen!
  Kramen
  Suz

  SvaraRadera
 2. Jag sover lika dåligt själv. Tror knappt att jag, under hela mitt liv, sovit en hel natt.
  Jag vaknar 2-3 ggr varje natt. Ibland är jag vaken i timmar. Ibland somnar jag om.

  Så har det alltid varit för mig. Inte roligt.
  Men, jag har väl lärt mig deala med det, gissar jag. Melatonin brukar jag använda vid jetlag, men jag har aldrig använt det vid vanliga sömnbesvär sas.

  Jag har inga råd att ge.
  Tyvärr.
  Min värsta natt var natten innan min fölsis i förra veckan. Jag kunde inte sova. Tror jag somnade oroligt efter 5. Vaknade igen 7:30 och klev upp...
  Jösses. Men jag skylle på makens hostande den natten. Men inte enbart.

  Alla som sover bra är sååå lyckligt lottade.

  Kramar!!

  SvaraRadera

En rad eller två uppskattas alltid, kul att just du tar dig tid!♫♪♫

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin