måndag 10 februari 2014

Att åldras

Alla åldras vi, sakta men säkert från den dag vi föds till den dag vi dör. Att växa som människa är att omge sig av familj och vänner i blandade åldrar

Att bli gammal i dagens samhälle är inte en enkel sak, utvecklingen i samhället går framåt i rasande tempo och det är inte alltid våra "äldre" äldre hinner med i utvecklingen av internet, av att det krävs e-legitimation och mina vårdkontakter, sådant som vi kanske tar för givet att alla människor hinner med eller förstår.I helgen har jag funderat mycket om och kring detta, vi hjälper ju mer än gärna mina svärföräldrar med allt detta nya och praktiska som för oss är en del av vardagen och som underlättar i en stressig vardag men som för många äldre blir ett bekymmer, ett huvudbry. Vi vill att de ska känna sig trygga och veta att vi finns där för dem när kropp och  knopp inte riktigt orkar, och tillsammans med fina svägerskan och hennes man blir det nog bra eftersom vi bryr oss om våra föräldrar/svärföräldrar. Men jag kan enkelt konstatera att det är inte enkelt att bli gammal i dagens samhälle, kanske var den biten enklare förr med generationsboende och att man hade sina gamla på undantag på gården istället för långt borta. Samhällsutvecklingen är skrämmande snabb och jag tror inte vi hinner med ibland så att allt blir till det bästa för våra äldre i samhället.I gengäld får jag fantastiska historier berättade för mig av svärmor, om hur det var när hon var ung, hur hon och hennes syster besökte släktingar på andra sidan Skåne, om lettiska flyktingar under andra världskriget, dessa historier är mångskiftande och hon ger alla som hon berättar om deras karaktär, om hur de var som personer och vad som skedde sen. Att höra svärmor berätta är att djupdyka i en del av den svenska historien och det är så kul. Jag försöker lägga på minnet när hon berättar och någon gång ska jag ta med mig datorn upp för att anteckna det hon berättar.

Något annat som hon mer än gärna delar med sig av är alla sina gamla fotografier, och det är fascinerande att se hur det utvecklades från slutet av 1800-talet till dagens fotografier som oftast tas digitalt när som helst och då för dryga 100 år sedan var en stor tillställning och så många som möjligt skulle vara en del av bilden, där man gärna försökte samla hela släkten på en bild och alla stod stelt uppsträckta i sina söndagskläder.


Hur tänker ni andra om detta med ålder och åldrande? Vore intressant att höra/läsa era funderingar!

----------

Annars väntar här en intensiv vecka innan det är dags för sportlov. I morgon är det flera besök hos tandläkaren/tandregleringsspecialisten/tandhygienisten för sonen, omständigt men det blir bra, två jobbdagar väntar sedan och på alla hjärtans dag är det utbildning hela dagen.  Så att acklimatisera sig till vanlig vardag pågår för fullt.

Ha en skön vecka!

2 kommentarer:

 1. Visst är det svårt för de äldre. Mina fldrar fick precis digitaltelefon, och gissa om de hade svårt med det. Det slutade med att telia fick komma ut och koppla upp dem. De lyckades inte själva. De har inga smartphones, de tar sig ut på internet via datorn, men inte mer. SMS biljetter och sånt kan vi glömma.
  Det är inte lätt.
  Jag brukar tänka på hur svårt det är att öppna förpackningar också. Herregud, och jag är bara 47 år. Vad ska då inte de äldre tycka?

  Det är bra om vi kan hjälpa våra gamla fldrar med det tekniska. Peter och jag fixar ju inte allt heller, men då har vi Karolina som grejar det mesta.
  OCH sen det att ta del av deras historier!! Att lyssna på dem, att ställa frågor etc.
  Min mormor är född 1918. Hon har ju varit med om en revolution inom tekniken.

  Kramar!

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig Nettan, det finns en hel del utmaningar med att vara äldre i dagens samhälle. Inte alltid lätt att hänga med i svängarna vad det gäller internet och moderniseringar. Men det tror jag gäller för många av oss. Inte heller jag hänger med i svängarna alltid. Samtidigt tror jag också att internet och den nya tekniken har gett många äldre oerhört mycket. Äldre människor som skaffar både dator och mobiltelefon och som håller kontakt med barn, barnbarn och vänner med nya tekniken. Äldre som bloggar, twittrar och instagrammar. Som läser e-böcker, släktforskar, handlar via nätet och använder sig av Rut-avdraget för att få fönster putsade, uppfarten skottad och rabatter rensade. Så även om det finns många utmaningar så finns det också många vinster tror jag.

  Vad skönt för era föräldrar/svärföräldrar att ha er och känna tryggheten i att ni hjälper dem om de behöver hjälp. Det betyder så mycket. Precis som det betyder mycket för er att få ta del av deras historia, deras upplevelser och minnen. Alla generationer har så mycket att ge varandra. På så många olika sätt.

  Jag hoppas att allt är bra med er och att solen skiner över er.♥

  Kram Lotta

  SvaraRadera

En rad eller två uppskattas alltid, kul att just du tar dig tid!♫♪♫

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin