måndag 24 juli 2017

Reseberättelse del 4 Carcasonne och Rennes-le-Chateau

På tisdagen, hade vi planerat in att besöka  Carcasonne och Rennes-le-Château uppe i Pyrenéerna.
De bergen har jag velat besöka sedan jag var barn och såg en tv-serie som utspelade sig där under medeltiden. Att få komma till den nedre staden av Carcasonne var ett äventyr i sig, en seg GPS gjorde att vi irrade runt innan vi hittade en bra parkering för att gå in via Port d'Aude som vätter mot den yngre delen av Carcassone som ligger på andra sidan av floden Aude, (Ville Basse).

Att komma till Carcasonne var som att stiga in i en saga, ett gytter av kullerstensgator, små hus som trängs innanför ringmuren och som har fantastiska små trädgårdar som kan beskådas från ovan när man promenerar från slottet Le château de Comtal till Port Narbonnaise via slottsmuren. Slottet börjades att byggas av Vicomte Bernard Aton Trencavel av Carcassonne och stod klart i mitten på 1100 talet men staden - la Cité grundades redan under romarriket och bär spår av detta men även av andra styrande herrar som visigoter, morer och Karl den store. 

Fram till 1209 var Carcasonne en välmående medeltidsstad med en växande befolkning och den styrdes inte av Frankerna utav av familjen Trencavel, men i samband med korstågen mot katharerna/albigneserna kring 1209 så mördades en stor del av befolkningen och staden kom under franskt styre även om ättlingar till familjen Trencavel försökte att återta staden på 1240-talet så förblev den under franskt styre och inlemmades i Frankrikes försvar. Fram till 1700-talet var Carcasonne en del av Frankrikes försvar mot Spanien men förföll sedan i glömska, många fattiga bodde kvar och staden underhölls inte och många flyttade ner till Ville Basse på andra sidan floden Aude. Och vid mitten av 1800-talet ville franska staten  riva la Cité men detta stoppades av en arkitekt som såg bortom det förfall som hade pågått i nästan 150 år och han påbörjade en varsam renovering av Basilika St Nazaire som sedan kom att innefatta en renovering av hela La Cité.
Det kostar inget att besöka La Cité men däremot kostar det ca 10 Euro att besöka själva slottet.

Det var en fröjd för ögat och sinnet att vandra runt och se allt , och att få ta del av en fascinerade historia uppe på slottsmurarna och sedan vandra runt bland alla mysiga gränder. Häng med bland våra bilder och njut!


Utsikten ner mot Ville Basse  och bergen i fjärran. Att få gå här var som att vandra i historien och har du vägarna förbi rekommenderar jag ett besök. Hitta en restaurang, och smaka på den traditionella böngrytan Cassoulet som är nationalrätt i Languedoc.

Dessa fantastiska trädgårdar mellan muren som omger staden och husen, så otroligt vackert.


Port Narbonnaise


Vi besökte även Basilika St Nazaire, en mycket gammal katedral, vackert och finstämt med fantstiska glasmålningar.


Vi sa farväl till Carcasonne vid 16 tiden och begav oss vidare på serpentinvägar till Rennes-le-Chateau uppe i Pyrenéerna 


Magisk utsikt.Här stannar tiden och här börjar drömmenLånga serpentinvägar, upp, upp, upp, kanske kan du röra vid himlen?

Den lilla speciella kyrkan i Rennes-le-Chateau, innehåller flera vackra statyer och en mystisk gåta med en präst vars historia har fängslat  flera förtattare genom åren. Statyn av Maria Magdalena och den staty som ska föreställa Rex Mundi men som någon haft sönder några dagar innan vi besökte kyrkan.


Dagens lataste

Chateau Hautpol. Rennes-le-Chateau har ca 82 bofasta och det finns allt från ett torn byggt av prästen Saunière till detta slott som troligen gett namnet till byn. 

Vi avslutade dagen med den högst belägna pizzan någonsin till ljudet av åska som mullrade genom dalarna. Att sitta ute under tak och se regnbanden vandra, magiskt. Nästa gång vi reser ner ska vi högre upp i Pyrenéerna och besöka fler spännande ställen.

Nästa inlägg kommer  handla om en bergsvandring och en droppstensgrotta!

1 kommentar:

 1. Grattis på födelsedagen kära Nettan! Jag hoppas att du njuter av en fin dag tillsammans med nära och kära och har det riktigt gott.♥
  Vilken fantastisk resa ni fick genom Europa och vilken lycka att besöka platser man länge drömt om att besöka. Precis som jag anar att ni fann en mängd fina pärlor ni inte visste om innan. Så gott att få vara tillsammans och uppleva allt detta och skapa minnen som kommer stanna kvar för alltid. Dina bilder är helt magiska och det känns som att ta steget in i medeltida historia och legendernas tid. Tack för att vi får lov att uppleva genom dina bilder och ord Nettan och jag ser redan fram emot nästa inlägg. :)
  Även om jag nu själv lämnar bloggvärlden kommer jag självfallet fortsätta kika in här hos dig för att se hur du har det, njuta av bild och ord och bli inspirerad. Du är en fantastisk kvinna kära Nettan, en kvinna med hjärtat på rätta stället. Stark, modig och med ett beundransvärt rättspatos. Du inspirerar ska du veta och jag är så tacksam över att vi fann varandra här i bloggvärlden. Genom åren har du spridit så mycket värme, glädje och omtanke i mina kommentarfält och du anar inte hur mycket det har betytt för mig. En underbar vän som jag uppskattar oerhört. Tack för att du finns i mitt liv kära vän.♥

  Ha nu en helt fantastisk födelsedag och njut av det kommande året som ligger framför dig. Du underbara kvinna fylld med livslust och nyfikenhet. Sköt om dig och de dina och ha en fortsatt fin sommar.♥

  Kram Lotta

  SvaraRadera

En rad eller två uppskattas alltid, kul att just du tar dig tid!♫♪♫

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin