onsdag 17 juli 2013

Utflyktstips


Om du gillar vacker natur och vill se något annorlunda så ta en tur till Knäred i södra Halland. Alldeles norr om orten ligger en gammal kvarn med anor från 1600-talet då kvarnen som fortfarande hör till Göteborgs stift var i i så dåligt skick att den var tvungen att rustas upp innan den kunde tas i bruk av den dåvarande mjölnaren. På vägen ner till kvarnen passerades den här gamla ladan, snacka om gediget hantverk.




Den gamla kvarnen byggdes om med åren en tredje våning lades till för att kunna få ett valsverk som möjliggjorde malning av även vete istället för enbart korn och råg. I dag är den gamla kvarnen ett museum som är beroende av besökandes bidrag, det finns inget café, utan man får själv ta med sig fikakorgen dit, platser att sitta på finns det gott om!
Alldeles bredvid ligger den gamla sågen med hundraåriga anor, med gamla verktyg och därinne luktar det som i min farfars och hans svågers gamla snickarverkstad. 

I anslutning till den gamla kvarnen ligger mjölnarens bostad som är inredd enligt den sista mjölnarfamiljen som bodde där i början av 1900-talet.


Inte så länge sedan detta var en husmors vardag när det gällde att tvätta.  



Vackra gamla kopparkastruller och kittlar, vackert.



Huskvarna modell äldre, men det är en fungerande maskin. Till höger i bild en del av en linskäckla.



Och som om det inte räckte med strykjärn så finns det en hel rad med sådana, hushållsarbete tog verkligen all tid i anspråk för inte så länge sedan.



Mannen som i dag har hand om kvarnen är en trevlig figur vid namn Roland och vi fick ett långt samtal med honom, för drygt 11 år sedan var vi på den här platsen och då var det en nergången och sorglig syn men sedan 2011 har den här mannen tagit över och gjort otroliga förbättringar, så kul att komma till kvarnen i Knäred och se liv och rörelse där! Vill ni läsa mer om kvarnen i Knäred kan ni göra det här!



Eftersom kvarnen drevs med vattenkraft finns det givetvis en fors och uppströms finns denna rangliga bro som barnen gillade, nedströms kan man komma långt ut i forsen via stenar och det är så häftigt. Efter vårt besök i Knäred åkte vi tillbaka till svärföräldrarna för middag och på det stora hela var det en underbar ledig dag, och nu idag återstår det två arbetspass innan semestern börjar på fredag kväll och det ska bli så skönt!!!

Här hemma i dag har mannen påbörjat sitt projekt med egen limoncello, spännande, god hjälp hade han av sonen för att pressa alla citronerna.

2 kommentarer:

  1. Underbart! Sånt jag älskar och också vill besöka. Jättefint. Ska absolut kolla in länken. Imponerande vad Roland gjort och hur välskött det är.

    Limoncello - å, så gott det låter. Bara namnet klingar härligt!

    KRAM
    Lotta

    SvaraRadera
  2. Tack för utflyktstipset. Knäred kan jag på mina fem fingrar. Nu var det några år sedan jag var där sist.

    SvaraRadera

En rad eller två uppskattas alltid, kul att just du tar dig tid!♫♪♫

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin