onsdag 10 oktober 2012

Söka, fundera och skapa

Det här med släktforskning, en himla kul grej, att dessutom ha läst många poäng historia gör saker och ting roligare för i varje århundrade så finns det ju alltid en färgstark historisk person som kliver fram mer än andra. Det är inte alltid det handlar om kungar eller drottningar, ädla jungfruar eller modiga riddare, galna statsmän eller distingerade presidenter, författare som skriver verk som läses av den stora massan 500 år senare, kompositörer som komponerar fantastiska verk som musiker spelar flera århundraden senare.
Utan det är de där människorna som går mot strömmen och där det finns en bit historia bevarad bakom. Som många andra så har jag följt den svenska versionen av vem, tror du att du är och i måndags var det sista avsnittet som handlade om Mark Levengood, en man med en speciell släkthistoria.

När jag läst klart (om jag någon gång gör det vill säga), så ska jag ägna mig åt en hobby jag bara provsmakat på. Min egen släkts historia är fascinerande på min pappas sida finns det en man som gått ner sig i sjön, en färgstark tant, släkthemligheter, där ingen riktigt vet hur det var egentligen. Sen finns det frågan om det på min farfars pappas sida finns en bakgrund med valloner, så där finns det mycket spännande att gräva i.Min käre mans släkt då? Där fick ju släktforskningen renässens i helgen som gick och nu sitter han kvällarna igenom och skriver, letar och sorterar in, försöker skapa sig en bild, allt medan jag försöker finna den där påstådda historiska kopplingen som verkligen kan sätta krydda på tillvaron, och få en att häpna. Än så länge känns sambandet vagt och jag har bett en fin vän att hjälpa mig att gräva lite i arkiven för att se om det verkligen finns historiska belägg för det som påstås. För källkritik är viktigt även inom släktforskning, jag går inte på vad som helst även om allt är möjligt tills dess att motsatsen är bevisad!2 kommentarer:

 1. Släktforskning är jättespännande! Jag skulle vilja gräva mycket djupare än det jag vet. Min pappa är från Österrike och finns det massor som jag inte känner till.

  Precis som du har jag sett serien Vem tror du att du är...fascinerande!

  Hela din text är spännande att läsa Nettan. Tycker också de där som "gått mot strömmen" är lika spännande som till exempel kungar eller drottningar. Det ser ut som ni har en hel del spännande öden och personligheter i familjen!

  Kram
  Lotta

  SvaraRadera
 2. Det låter så spännande med er släktforskning. Jag kan tänka mig att man kan bli helt fast och ägna hur många timmar som helst i att leta och nysta. Roligt att lära sig mer om sin bakgrund och alla dessa spännande människoöden.

  Både jag och min man har vallonblod i ådrorna. Jag på min pappas sida och maken på sin mammas och visst är det lite spännande att veta att ens släktband förgrenar sig ut i Europa.

  Tack för all bloggkärlek hos mig denna helg Nettan. Det värmer mitt hjärta otroligt mycket. Det har varit en tuff helg men nu känns det som vi har landat i vardagen igen och blickar framåt. Livet går vidare och vi är tacksamma för att det trots allt bara är materiella skador och att vårt hus klarade sig. Din omtanke betyder mer än du anar Nettan.♥

  Ta hand om dig vännen och njut av en kopp te i höstmörkret.

  Stor kram
  Lotta

  SvaraRadera

En rad eller två uppskattas alltid, kul att just du tar dig tid!♫♪♫

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin