lördag 23 juli 2011

Om mycket, Om allt som räknas och Om matlagning

Först och främst efter snart en månad utan ett enda ordentligt blogginlägg pga av en envis sommarförkylning, ingen skrivlust, så vill jag bara skriva att vi i familjen är illa berörda av det som hänt i Oslo, man undrar vart världen är på väg och hur en människa kan göra så mot andra?
I dag tar vi tillvara på dagen, njuter av att vara hemma och vara tillsammans. Nu till det som dagens inlägg skulle handla om, nämligen mat!

-----------------------------

En bloggvän, Lotta , har skrivit ett fantastiskt inlägg om hennes passion för kokböcker, tack för ett underbart inlägg Lotta! Jag får ofta försvara mina inköp av kokböcker gentemot några manliga familjemedlemmar som tycker att "Vad nu då? Kokböcker igen, suckar och höjda ögonbryn!"

Men kokböcker som ger så otroligt mycket inspiration till just god mat, mat lagad från grunden med fräscha råvaror och mat som får ta tid att lagas. Jag tycker om att bläddra i en bra kokbok, med bilder på både råvaror och på maträtter, och precis som Lotta skriver i sitt inlägg så minns jag den första lektionen i hemkunskap i åk 8, boken som man fick och som innehöll de grundläggande kunskaperna i matlagning, och precis som i hennes kokbokshylla återfinns även ett tummat och väl använt exemplar av "Vår kokbok" här hemma, deras standardrecept på matbröd har varit grunden för många av mina experiment med bröd i köket, makens suveränt goda kalops och köttfärslimpa med allt på ett fat! Att ta ett grundrecept och sen ändra förutsättningarna och skapa något nytt är roligt! Fantasi i köket kan leda till underverk eller katastrofer, glömmer aldrig  när jag tog fel kryddburk till köttfärsåsen nedan, och det blev kanelsmakande köttfärssås, fick lova att aldrig göra om det igen!
Mina experiment i köket har varit många genom åren och tillsammans med mannen testar jag nya recept, nya råvaror, i år påbörjade vi experimentet ett nytt recept i veckan, (något som gått trögt nu när jag varit sjuk) men det har varit nyttigt att prova annan mat, även om det oftast blivit i samband med helgen eftersom att laga något helt nytt kräver tålamod och lite mer tid än vardagsmatlagningen. Jag försöker att introducera  Cous-Cous, Bulgur och Matvete, men det går trögt för många i familjen är förtjusta i potatis, pasta och ris!

Jag vet inte hur ni andra föräldrar med barn i skolåldern har det och hur mycket tid ni lägger på vardagsmatlagning? Här lägger vi i snitt 45 min - 1 timme/dag på att förbereda och laga maten. Har ni tips på snabba rätter som tar mindre tid så får ni gärna lämna en kommentar om detta! För ofta hämtar jag hem minst ett monster från fritids när jag hämtar dem mellan 15-16 på vardagarna. Det blir oftast direkt hem och förbereda middagen. Detta eftersom de äter mellanmål så tidigt på eftermiddagen, och så blir det att man hämtar hem två stycken vrak som är färdiga att äta upp innehållet i både kylskåpet och skafferiet för att "de är så hungriga!!!". Då gäller det att vara snabb i vändningarna och hinna med att förbereda snabbt och få mat på bordet, ofta blir det enkla rätter och idag lämnar jag ut receptet på barnens favoritköttfärssås, den går snabbt och enkelt att laga och smakar bra i matlådan dagen efter! Men jag vill hitta mer inspiration till nya rätter som går snabbt att laga men som ändå är fräscht och inte innehåller massor med halvfabrikat!




Ha en underbar lördag och tänd ett ljus för alla de som behöver det i Norge i kväll! 

2 kommentarer:

  1. Hej vännen!

    Vad härligt att ha dig tillbaka igen! Du ha varit saknad ska du veta. Och vad roligt att höra att jag inspirerade dig att skriva igen. Jag blir alldeles varm inombords av dina fina ord Nettan. Tack rara du! :)

    Det var intresant att läsa om din passion för kokböcker och om hur vi faktiskt delar mycket av vår passion och upplevelser av t.ex. Hemkunskapsbok och Vår Kokbok. :)

    Tack för att du delar med dig av recept. Det ska vi definitivt testa här hemma en dag. Tack för tipset! :)

    Jag ska fundera ett tag på några enkla men goda maträtter som är enkla att svänga ihop med hungriga barn i kulisserna. Får återkomma där. Men en sak som jag kommer att tänka på här och nu är att då du lagar t.ex. din köttfärssås nedan så gör en dubbel sats och frys in det som blir över. Det är så smidigt att ha i frysen och plocka fram de dagar idéerna tryter eller tid och ork inte finns för att stå och svänga ihop något stort. Då känns det lyxigt att bara plocka upp en köttfärssås, cili con carne, gulaschsoppa, kycklinggryta eller boeuf bourginon ur frysen. Snabbt och enkelt och preis lika gott!

    Ta hand om dig kära Nettan och härligt att ha dig tillbaka igen!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  2. Tack Lotta och jag ser fram emot några fler tips från dig vid tillfälle!

    Kramar!

    SvaraRadera

En rad eller två uppskattas alltid, kul att just du tar dig tid!♫♪♫

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin