torsdag 4 december 2008

Barndomens jular




När jag var barn hade mina föräldrar samt farfar ett gammalt torp mitt ute i ingenstans, ingen elektricitet utan kaminer och öppen spis samt vedeldad köksspis som alltid sprakade muntert. På fönstren fanns det oftast under vintern isrosor, jag minns fortfarande spänningen i väntan på december när bomull lades i fönsterkarmarna och inneförnstren sattes in igen! Några av mina jular har jag tillbringat där i skenet från levande ljus i julgranen och en brasa i den öppna spisen. Snö som singlade ner i stora vita flingor och alldeles mörkt ute om kvällarna, bara stjärnor som gnistrade på himlavalvet. Nu som vuxen vill jag försöka återskapa den julkänslan för att på så sätt ge den upplevelsen till barnen som ett minnesarv. Vi har tur vi bor på landet och kan verkligen se stjärnorna under iskalla vinterkvällar. Öppna spisar har vi två stycken och denna jul planerar jag att dekorera dem med gransrisgirlanger, ljus att tända på ett säkert sätt, och framför allt julstrumpor till barnen som på spishällen kommer att placera pepparkakor och mjölk till tomten. Jag har letat inspiration från amerikanska östkusten och då är ju Country Livings sida en bra inspirationskälla, alla bilder kommer från deras sida! Kanske blir det som på nedan till höger med julstrumporna någon annanstans än vid den öppna spisen men det tror jag ändå inte!

Att göra ett fint binderi vid slutet av trappan som bilden till ovan, vänster visar är något som också finns med på min att göra lista innan jul! Får väl se vad jag finner på att blanda, men då vi har många buxbomsbuskar på tomten är det ett alternativ till gran och fururis!

Bilden här till vänster är en bild som tilltalar mig något oerhört, det enkla är så otroligt vackert! Öppna skåp, vitt klassiskt porslin, ger en känsla av något som är tidlöst vackert! Här hemma har vi inte något direkt julporslin, däremot har jag en komplett gammal serie av ett blommigt arvegods vi ofta använder vid juletid, i år får vi dock se om det blir annorlunda? Kanske blir det klassiskt vitt mot röd julduk?

2 kommentarer:

  1. Hej Nettan! Vad är aeroseum för nåt? Blir så nyfiken. Kram!!

    SvaraRadera
  2. Tack! Ska kolla upp aeroseum om vi kommer till Göteborg innan barnen hunnit bli för stora :-)

    SvaraRadera

En rad eller två uppskattas alltid, kul att just du tar dig tid!♫♪♫

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin