lördag 10 december 2016

En lång jullista

Annika på Life in the suburb har skapat en lång jullista och jag tänkte ge mig på den.

Firar du jul hemma eller hos någon annan?
Hemma, vi är allt som oftast hos oss, någon gång har vi varit hos min svägerska, någon gång i Värmland men det är lugnast att fira hemma, i år är det jul hos oss och  Staffans syster och hennes man firar förhoppningsvis med oss. Vi försöker hinna med att umgås med nära och kära under julhelgen, det blir också en hel del musik.


Favoritglögg? Alkoholfri glögg?
Blossas vinglögg, men även en chokladglögg, som vi köpt några gånger som är magiskt god. Saftglögg går bort, det är läskigt. Att få njuta av en god glögg hör verkligen december till.


Den allra finaste julmusiken?

Oj, är ju helt klart  förtjust i svensk julmusik, tycker mycket om de traditionella sångerna, men även alla klassiska julsånger, både från Sverige och från USA/England, all julmusik är underbar. Lyssnar ofta på spellistor på Spotify eller på SR Bjällerklang via nätet, mix megapol i bilen under december månad.

Egen pepparkaksdeg? Eller köper du färdig deg?
Pepparkakor, tycker alla bäst om Göteborgs kex pepparkakor, de är godast, men i bland gör vi egen deg framförallt när det ska byggas pepparkakshus. Årets projekt är inte påbörjat ännu men detta var det hus jag gillade allra mest. Mannen är en fena på detta pyssel, jag tycker bara om att fotografera det.




Den godaste julmusten?
Utan tvekan Apotekarnes,  finns ingen som är så god som den! Men bara till jul.  Sen är det ju samma must till påsk igen. Men julmust är bara gott i december enligt mig.

Bildresultat


Kokt julskinka, ugnsbakad eller kanske ingen skinka alls?
Ungsbakad skinka, men jag är inte så förtjust i julmat, och är absolut ingen person som måste äta julbord med flera sorter av allting och flera gånger. Mannen har ätit julbord och jultallrik flera dagar på rad nu men men jag behöver inte det. Egentligen skulle jag bara vilja laga kalkon på julen men men det får bli på annandagen 



Dopp i grytan?
Aldrig i livet, urk, Äckligt! Jag vet att det finns de som gillar det och det är helt ok, men jag passar på den! *ryyys*

Ris á la Malta eller julgröt?
Enkelt val, risgrynsgröt kanel och mjölk, helt ok till frukost men inte på julafton. Äter ofta gröt till frukost men risgrynsgröten är bara någon enstaka gång, väldigt sällan. 


Jenny Nyström jul eller amerikans jul?
Måste man välja? Kan man inte mixa och blanda? Jag tycker om båda delarna, tycker om att hänga upp julstrumporna, tycker om färgade lampor i granen men tycker även om doften av granbarr och skenet från stearinljus. 


Har varje julprydnad sin bestämda plats år efter år?
Jodå, så är det nog, vissa saker har sina bestämda platser andra hamnar på andra platser. Människan är ett vanedjur. 

På juldagen, traditioner?
 Absolut, julotta med kören, sen frukost hemma hos en av de familjer som är med och sjunger i kören. Efter det hem och bara vara, en långpromenad, och om det finns snö är det ju extra roligt att vara ute. Juldagen innebär också familjespel, samtal, en bra bok och en bra film på kvällen.

På annandagen?
Långfrukost, tända ljus, förberedelse för kvällens kalkonmiddag, i år blir det körsång även på annandagen, ska bli kul. Sen blir det tid att umgås med vänner och spela spel. I år ska jag jobba den 27/12 så det blir en lugnare annandag.


Pynt som är bannlyst hemma hos dig?
Ja uppblåsbart pynt går bort, glitter likaså, är inte förtjust i det, tycker däremot om julkulor i  varierande färger och former så länge de är juliga och i juliga färger. 

Brukar du göra någon aktivitet på julafton, tex gå en promenad eller spela spel?
Vi brukar gå ut och gå, ibland när det är snö åker vi pulka, vi tycker om att spela spel och inte bara fastna framför tvn, läser böcker, och njuter av att bara få vara tillsammans, något som är viktigt för oss som familj.

Levande gran eller fejk?
Levande, vägrar plast, tråkigt, oftast väljer vi en ädelgran, någon enstaka gång har vi haft silvergran och någon gång rödgran. Rödgranen barrar bara så lätt och det är synd. Jag gillar ädelgranen bäst, den brukar hålla länge och den ska vara regelbunden och tät. Vi har köpt gran av samma försäljare i snart 15 år och han vet vilken typ av gran jag brukar vilja ha. Efter en incident för många år sedan så köper vi gran tillsammans men för många år sedan kom Staffan hem med en minigran och det var samma år som jag väntade tvillingarna, sen dess köps den tillsammans. 


Kommer tomten med klapparna? Eller ligger de under granen?
Ingen tomte numera, klapparna brukar vi lägga under granen, och efter Kalle och middag så delar vi ut julklapparna.


Julkort, per mail eller med posten?

I år har vi hunnit med att fixa med julkort, många gånger brukar jag pyssla egna men inte i år. Vi skickar per mail eller post.

Vad har du för färgtema i din gran?
I år blir det vitt och guld, dottern som älskar att pynta har en plan, sen får vi se om det fungerar???

Julfrukost?
Absolut, tillsammans, med julmusik i bakgrunden, på bordet te/kaffe/varmchoklad, nybakat bröd, croissanter, frukt, ost, marmelad och ibland kallrökt lax, och ägg. 

Julstjärnor och hyacinter?
Hyacinter absolut, julstjärnor nej, då får jag flytta hemifrån pga allergi. Däremot tulpanbukett med buxbom eller lingonris.

Favoritfrukt på julen?
Clementiner.... och apelsiner, man clementiner står över allt annat, alltid!

Ser du Kalle Anka, Karl Bertil Jonsson och Kan du vissla Johanna?
Kalle, absolut, Karl Bertil Jonsson, i bland, Kan du vissla Johanna, sällan, väldigt sällan.

Köper du julkappar åt många?
Nej till familjen bara. Så det blir inte till så många.


Vill du slå in dina klappar själv? Färgglatt eller enhetligt papper?
Absolut, alltid, vill pyssla och fixa. Färger är alltid kul, är inte så mycket för de stilrena och koordinerade paketen.

Less is more och stilrent bland pyntet?
Tror inte det va???

Vad önskar du dig i år?
Oj vad svårt, tycker om upplevelser, gillar Majalyktor, en bra bok, parfym, kanske en härlig halsduk. En ny dagbok behöver jag då den jag har nu bara har några sidor kvar.



Mellandagarna, är de trista? Eller bara sköna?
Så underbart härliga, har dock lite jobb som måste göras i år, så det blir några timmar här och där. Men efter nyår är det semester.

Mellandagsrea?
Förmodligen men mest som chaufför.


Nyårsplaner?
Jodå, med mannens syster och hennes familj samt släktingar, vi brukar fira nyår tillsammans. Ska bli så kul.

När kastar du ut julen?
Trettonhelgen är det dags, detta eftersom vi inte klär granen förrän runt den 15/12 (sonens födelsedag)

Brukar du känna dig blå och tom när julen är över?
Nej inte alls, tycker det är skönt att städa undan julen efter nyår men saknar ljuset som adventsljusstakar och ljus ger under de mörka månaderna på året.


Nu, lördag kväll, Nobelprissändningen har gått större delen av eftermiddagen och jag har kopplat av tillsammans med man oc
h barn, de har pysslat årets pepparkakshus och det blev fint även om de köpte grunden i år. Mannen har ju planer på en annan variant men tidsbrist gör att det får ligga på is ett år till.




Majoriteten av bilderna i dagens inlägg är via tumblr.com sökord christmas, glögg, men pepparkakshusblderna är mina egna.


1 kommentar:

  1. ÅH så roligt att läsa din lista. SÅ KUL att du fyllde i den.
    Intressant, läser med största intresse!
    Dopp i grytan alltså---trodde jag skulle gilla det eftersom jag gillar fondue. MEN ack och OOO vad det var hemskt. Behöver aldrig mer äta det. USCH!
    ja, jag tycker också Apotekarnes är den godaste musten. Lylliga er.
    Clementiner är så gott att jag knappt kan få nog.
    Vilka jättefina pepparkakshus. Vad duktig din man är.
    Tack för att du gjorde listan, så himla KUL att läsa.
    Kramar!

    SvaraRadera

En rad eller två uppskattas alltid, kul att just du tar dig tid!♫♪♫

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin