tisdag 29 juli 2014

Egen skörd

Är guld värd! Första tomatplantan jag planterat växer som bara den, massor med fina tomater som mognar sakta i sommarvärmen!



Jag längtar tills de är mogna och klara att ätas! Att bara kunna gå ut och plocka de tomater man behöver, lovely!


Sen jag började med insulin har jag letat efter en frukost som fungerar för mig och som inte ger ett skyhögt blodsockersvar och tro mig jag har testat det mesta i frukostväg utom ren LCHF-kost. Tror att det är viktigt att äta rätt men jag är inte inne på någon diet utan jag vill kunna äta lite av sådant som innehåller kolhydrater också, och jag har läst på om LCHF, om ketogenkost. Jag har kollat studier mm och ingenstans har jag hittat tips som fungerat för mig. Så i dag gjorde jag det jag tror på, gröt på blandade gryn mestadels havre för det ger ett jämnare svar, surdegsknäcke som är 0% avseende sockerarter och nyttigt, proteindel i fråga om leverpastej och ägg, samt frukt, så det som i mitt fall höjer blodsockret handlar om nektarinen i gröten + mjölken i teet och till gröten. Två timmer efter frukost ligger dock blodsockret perfekt, så nu ska jag testa detta en tid och ge det en chans för att komma rätt igen. Är så trött på rekyler avseende blodsockersvängningarna som jag får efter frukost att jag måste hitta det som fungerar för mig! Så inget mer slarv för min del nu!


Annars är det fantastiskt väder, med temperaturer över 30 grader, bad i salta hav och avkoppling, brutal- yatzy* på kvällarna under stjärnklar himmel och långa samtal med sonen om framtiden som väntar runt hörnet. Bokläsning i stearinljussken och tystnad medan mörkret kryper inpå. Vad gör du/ni sådana här fantastiska kvällar?


*Yatzy i rak linje från 1:or till Yatzy utan att valfriheten styr var du ska sätta dina poäng, enligt barnen ett roligare sätt att spela yatzy eftersom att det blir 0 poäng om man inte får det som man ska ha! :)

söndag 27 juli 2014

Ålder är bara en siffra...

...visst stämmer det talesättet? Att fylla år och passera en viss ålder gör mig ödmjuk för livet. Jag har fått dela ännu ett år med min familj och mina vänner. Året som har gått har gjort att jag har fått lära mig nya saker och fatta några tuffa beslut. Efter flera år på barnsjukhuset och med regionen som arbetsgivare har jag sett hur vården har förändrats inte bara för de vuxna utan även för barnen, så tidigare i våras/somras sökte jag några nya jobb för att testa marknaden och det gav resultat så i höst byter jag en stor arbetsgivare mot en annan och börjar som skolsköterska på en skola i Malmö. Nya utmaningar men det ska bli så spännande att få jobba tillsammans med friska barn och med pedagoger igen efter drygt 12 års frånvaro från skolan som arbetsplats!

Födelsedagen började bra med långfrukost som barnen och mannen hade fixat i ordning och i min yoghurtskål på bordet fanns en av de finaste presenterna någonsin. Ett efterlängtat halsband som matchar mitt armband som barnen fyllt med belocker genom åren och som betyder väldigt mycket för mig!


Även en vackert broderad plånbok hittade hem till mig från rean och för pengar jag fick av min pappa, tack så mycket! Resten av pengarna sparar jag till mitt trädgårdstäppeprojekt, funderar skarpt på en rosenbuske till?



Efter frukost drog vi på roadtrip, nackdelen med att åka på en lördag är att det mesta är stängt framåt eftermiddagen, det tar ju ett tag att köra över halva Skåne för att komma till Österlen men väl på plats så var det precis lika ljuvligt som vanligt. Vi passerade Kåseberga och tänkte stanna för lunch men insåg att utbudet stämde illa överens med barnens önskemål och jag vägrar att betala hutlösa priser för att få dem att kanske äta. Så vi körde vidare norrut längs Österlens kust. I år kom vi dock aldrig till Haväng eller Knäbäckshusen utan vi stannade vid Kyls Havsbad och badade och har du vägarna förbi Österlen rekommenderar jag ett strandhugg på den här stranden. En strand som är helt perfekt för sol och bad. 25 grader i vattnet och ca 30 i luften  och ingen åska eller regn på hela dagen.





Väl hemma igen i skymningen fastnade vi utomhus efter middagen, yatzy åkte fram och trötta barn gjorde sitt bästa att locka fram skratt då de tramsade så att spelet drog ut på tiden. Vi spanade på stjärnor, snackade strunt och njöt av att sitta ute länge i den ljumma sommarkvällen/natten.




Nu är det halvtid i semestern, och det finns ytterligare två härliga veckor kvar att njuta av, så det ska vi göra.
Det blir fler dagsutflykter och annat smått och gott.

Trevlig söndag bloggvänner!


fredag 25 juli 2014

Tropisk värme, Kvällsdopp, och solnedgång

Värmebölja, bad i salt hav och varma kvällar och nätter. Vi har tillbringat dagar och kvällar vid olika stränder och så sent som i går tog vi med oss middagen till stranden och tog ett kvällsdopp och njöt av det varma vattnet.


För  vår del finns inte behovet av att åka till värmen denna sommar eftersom den kom till oss och stannade kvar, stränderna och havet bjuder både på platser med långgrunt tex Lommabukten, vågor och djupare vatten längs sydkusten och vildare vågor utmed Österlens alla mysiga stränder.






Solnedgångarna är fantastiska, och tillsammans med havet och vågorna är det lätt att drömma sig bort.

I dag blev det på barnens begäran en paus från stranden, store sonen och lillasystern hade planerat för en shoppingdag på Emporia (hans försenade present till sin lillasyster) och jag letade upp sval god dryck vid namn "Hell of a Nerv" som innehöll jordgubb, fläder och banan  och svalkade gott från Joe and the Juice och spanade på fina askar på Lexington som gjorde att jag drömde mig bort. I morgon blir det utflykt och födelsedagsfirande och på söndag blir det nog avkoppling och bad igen.

Trevlig helg!





lördag 19 juli 2014

Dagsutflykt Kolmården

Arla morgon,gryning och vi tar E4:an norrut. Norrut i vårt vackra land. (De första 7 bilderna i inlägget är tagna av min dotter Linnéa, fler av hennes bilder hittar du här).





Vi har bestämt träff med min lillebror och hans fina familj och vi ska tillbringa hela dagen i Kolmårdens Djurpark. Titta på rovfåglar, delfiner, elefanter, lejon, björnar och lata tigrar.




Många av djuren har ju under våren fått ungar och det var mycket "åh så söta" från både dottern, svägerskan och mig. Och vi gick förbi björnarna en gång till på hemväg så vi vet att lillnallen kom ner igen tryggt.



Tigrarna var majestätiska, vackra och lata eftersom det var så varmt.





Rovfågelsshowen och delfinshowen var de två häftigaste momenten, stora rovfåglar som flyger rakt över huvudet på en och landar alldeles nära och visar upp sig!
Delfinshowen var magisk, kloka, kloka delfiner, som simmade snabbt och kastade i väg sina skötare i konster, som dansade och pratade, delfiner är galet vackra djur och jag skulle vilja simma med delfiner någon gång.



Safari med linbana till brorsonen Nils förtjusning och ja min lillebror och Nils pappa var lika förtjust han. Barnen och vi fascinerades av majestätiska älgar, smidiga giraffer och lata sovande lejon som knappt öppnade ögonen när vi åkte förbi.




Vi träffade även på naturens jättar i form av Elefanter och Noshöringarna, stora  tunga djur som fick oss att krympa i storlek. Kan säga som så att stöta på en noshörning i dess natur lockar inte...




... surikaterna där emot var oemotståndliga och hade stenkoll på sina skötare, gulligt.


Och som sagt, lillnallen kom tryggt ner till sina föräldrar igen!



Nu väntar en härlig grillkväll med släkten och i morgon blir det stranden och avkoppling, semester när den är som bäst.

onsdag 16 juli 2014

Semester

Underbara sköna semester, njuter av lyxiga oplanerade dagar. Njuter av att vara med familj och vänner. På fredag väntar utflykt till Kolmården med min lillebror och hans familj, grillkväll med släkten väntar också. Lite orientering hinns också med och våra barn gör framsteg i att lära sig läsa kartan och omsätta det i praktiken! Härligt!


Någon som orienterar rätt nästan alltid är vår lilla trädgårdskompis som kommer fram ljumma tysta kvällar! Försynt är han men ibland får vi komma nära!

Några dagar nu har regnet stått som spön i backen men vi har haft fina dagar så det gör inget!


Annat spännande händer också och jag lovar att berätta mer när det närmar sig, men det kommer att bli bra när alla pusselbitar trillat på plats! Och det kommer bli en fantastisk höst att se fram emot. Lite längtar jag men först ska jag som sagt ha semester med allt vad det innebär. Härligt!



Vi har en pågående bouleturnering i familjen och just nu ligger tjejerna sist men det är ju några kvällar kvar på semester och sommarlov så vi ska väl komma i kapp, hoppas vi!


I mitten av förra veckan var det fantastiska sommarkvällar, det gick att sitta ute till närmre midnatt och det var varmt och mörkt, ljuvligt, vi umgicks med fina vänner hela torsdagen och njöt av deras sällskap under kvällen med mycket skratt, god mat på grillen och testade saké för första gången, något som inte alls var som jag föreställt mig att det skulle vara!



Mitt i värsta regnvädret i söndags for vi tillsammans med en annan familj till saluhallen i Höganäs, tanken var att vi skulle åkt till Kullaberg och aktiverat oss innan men ösregnet gjorde att vi bara hamnade på saluhallen och det i sig var inte helt fel, väldigt gott och trevligt! Rekommenderar verkligen ett besök om ni någon gång har vägarna förbi!

Det kan bli långt mellan blogginläggen eftersom jag prioriterar annat just nu, men när det blir vardag igen blir det skärpning!

Kram och njut av sommaren!


lördag 5 juli 2014

Sommarfavoriter: Sommarkvällar


Finns det något underbarare? Att veta att man är ledig dagen efter gör ju den fina kvällen än bättre. Under veckan som gått har vi ägnat åt att umgås. Dottern och jag har legat på en filt och kollat på moln och svalor högt uppe i skyn, tagit både bra och mindre bra foton, pratat  om hemligheter, drömmar och längtan.




En tidig onsdag var det dramatiska moln, men åskan uteblev, det var dock kvavt hela dagen utan en enda tillstymmelse till åska. Men ösregn det blev det, speciellt varje gång vi åkte in till Malmö under den här veckan.



Förändringens vindar blåser här hemma, hösten kommer innebära nya utmaningar och möten för min del och det känns jättespännande, mer om detta när  det närmar sig! Vi njuter av att det snart är semester och ledigt, att det är ljumma sommarkvällar med kubb och boulespel och att familjeturneringen går framåt.

Ute i min rabatt blommar min Nina Weibullros, vackra röda blommor, men pionerna får jag nog vackert vänta på tills de blommar nästa år. Haft samtal med min far kring detta och jag är tacksam över all hans hjälp och goda råd, för dina gröna fingrar hoppade nog över en generation kära pappa. Däremot har vi skördat all vår nypotatis, och de smakade ljuvligt, så ljuvligt att nästa år blir det fler hinkar och mer potatis!



Något annat som mognat snabbt och som markerar att vi bor i södra Sverige är vinbären, sonen plockar varje dag och äter dem med socker, kanske inte så nyttigt men galet gott och de är så vackra och gnistrande att fota.  Min tomatplanta som var blyg från början brer numera ut sig i min pallkrage tillsammans med smultronplantorna och jag ser fram emot en rik skörd när det blir dags.


Vi har en skön helg  och njuter av att sommaren har hittat hit. 

Vilka är dina sommarfavoriter?



LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin