onsdag 27 februari 2013

Den svenska vården...

... är ett mysterium, en gåta och en organisation så svår att förstå sig på. Dagligen kommer det rapporter från runt om i landet om anställda som går på knäna, om larm från både socialstyrelesen och arbetsmiljöverket,  om bemanning som inte räcker till, om chefer som böjer sig i det oändliga för att motsvara de anställdas krav nerifrån och organisationens krav uppifrån. Härom dagen läste jag en artikel som är publicerad UNT (Uppsala Nya tidning kan den heta så?) och den artikeln skriven av en sjuksköterska som jobbar inom barnsjukvården  på Ackis, den berörde mig så djupt, för liknande paralleller går att dra till i princip vem som helst inom vården. Klicka på länken nedan och läs, här handlar det om vård av vår framtid, av de som är värnlösa och det är inte klokt att det får vara så här. Visst vi är långt från den vården där föräldrar skickades hem och barnen låg i månader på sjukhus men nu handlar det om oss som jobbar inom vården, om att räcka till, om att orka både på jobbet och hemma. Florence har för länge sedan gått till vila.

Nödrop från Akademiska sjukhuset - UNT.se

Vårdfokusbloggen

Och som om inte detta nödrop från Ackis är nog så finns det otroligt många andra att läsa, nätet är fullt av dem, fullt av berättelser att läsa och ta del av. Den svenska vården fungerar men den blir inte bättre om inte de anställdas villkor blir bättre och det går inte att rationalisera bort, bespara bort för vi kan alla bli sjuka och behöva vård. En klok kvinna sa en gång att vi kan inte stoppa barnen från att bli sjuka och de behöver god vård, året runt, dygnet runt av klok och erfaren personal, låt den svenska vården monteras upp i stället för  att montera ner den.

Ha en skön onsdag!

söndag 24 februari 2013

Ibland lyckas man

Igår gjorde jag en sak jag aldrig brukar göra, egen glasstårta och jag lovar att det var den godaste glasstårtan någonsin. Hela familjen tyckte samma sak. Vi hade hemvändarmiddag med store sonen och lagade helstekt fläskfile med örter och spansk potatissallad (en varm potatissallad) och massor av färska grönsaker, och middagen avslutades som skrivet med glasstårta. Kan säga att det var många moment i att göra den, men det var kul och utmanande, mannen skrattade gott åt klistrig marängsmet, åt tre olika bunkar som det vispades i samtidigt men han skrattade inte åt resultatet.

Jag kan nämna att glassen innehöll tre av mina favoriter, choklad x 2, pecannötter. Om ni vill ha recept får ni höra av er!


Annars var det en rätt lat lördag, jag passade på att skumma lite artiklar, spelade spel med barnen och hamnade i fåtöljen med en bok, underbart gott efter en hektisk vecka! När jag satt där och filosoferade dök den här grabben upp och passade på att mysa lite med kissen som värmde mina fötter.


På kvällen blev det ju dags för mello igen, vi hade inte fått tag på biljetter och visst även om det säkerligen är häftigt att se så känns det som om att artisterna lämnade lite att önska... jag vet inte tyckte väl startfältet var så där, vi avslutade kvällen med att kolla på Hypnotisören, men jag somnade och gav upp, så jag får se i kapp lite i dag. 

Annars blir det en lat söndag här hemma, vi har inte några direkta planer. Vad gör ni andra på en ledig söndag?

fredag 22 februari 2013

Galleri fredag en bild säger mer än tusen ord

Fredag igen och idag handlar det om att en bild säger mer än tusen ord, men jag kan inte bara välja en bild utan jag har letat i mina bildsamlingar  och plockat fram bilder som betyder något för mig! Så njut och i slutet av inlägget hittar du andra som är med i Galleri fredag.  Få se om ni listar ut  vad jag vill säga med dagens bilder!

Det är Annika i Umeå som bestämmer teman i februari. 






















Den något osorterade och ouppdaterade listan:

Annika i Washington

Ha en underbar fredag!

torsdag 21 februari 2013

Torsdagsbakat

Tentan i morse klarades av på en timme, oerhört skönt att ha det bakom sig men sedan vet jag ju inte om det jag svarat är rätt, vi får se?

Väl hemma tyckte barnen att vi skulle baka och tja varför inte, de små barnen bestämde sig för klassiska kanelkakor och jag fick ta hand om bullarna, denna gång blev det hittepå - recept, med choklad, både gott och kul att variera sig, vi får väl se vad resten av familjen tycker, de blev inte lika söta som vanliga bullar kan bli. Så med bra spellista på spotify röjde vi i köket barnen och jag, vi tar hand om vår härliga torsdag.


I morgon blir det lite artikelsök och lite annat pyssel med uppsatsen och på måndag börjar nästa kurs, skolhälsovård (något jag har massor med poäng i men jag går den ändå). Och efter den kursen går vi in i rena medicin och kirurgimomenten, såg preliminär föreläsarlista idag och flera av kollegorna föreläser, ska bli spännande att lyssna på dem. Men jag tar det kurs för kurs och njuter av tillvaron, av att läsa och att vara. Så nu kopplar vi av och njuter av de dagar som komma ska! Sen nästa vecka är det Göteborgssökningarna som gäller för sonen så jag får ladda massor med positiv energi till honom så att det går bra! Ha en skön torsdagseftermiddag/kväll!

Kramar

onsdag 20 februari 2013

Massor av måsten...

... och här sitter jag, i lugn och ro och filosoferar. Jag är rätt bra på det i bland, speciellt när jag vill fly undan tråkiga saker, eller tråkiga beslut. Barnen har sportlov, jag har tentaläst till ögon bokstavligen gått i kors och i dag är det dagen före tentan och jag repeterar det sista. Känner mig rådvill, tycker inte att jag har grepp om nått, men jag minns att jag brukar vara sådan förr om åren också, tyckte alltid att jag kunde läsa lite till eller lite mer, men det finns faktiskt en individuell gräns för hur mycket info en hjärna mäktar med att ta in och jag tror den gränsen är nådd för min del.

I dag har jag också testat på något nytt, det var spännande och utmanande och jag halkade inte på ett bananskal även om jag trodde att det skulle kunna bli så, med andra ord dagens utmaning klarade jag galant!

I kväll kommer store sonen hem, härligt och utmanande det också, det är dags för musikhögskolornas sökningsveckor och tuffa dagar väntar för hans del. Han har sin plats kvar i den värmländska skogen men måste också våga sig på utmaningen att söka vidare.
Jag ser fram emot att få dagar med ljuv cellomusik här hemma, tonåringar som kommer och hänger runt mitt huvud med alla sina frågor och funderingar och härliga samtal.


(Bild från tumblr.com eftersom sonens cello just nu befinner sig på tåget.)

Nedan kan ni lyssna på Apocalyptica och höra hur man kan använda en cello inte bara till klassisk musik utan till annat också.


Så mellan 09:00 och 12:00 får ni gärna hålla en tumme eller två, det vore väldigt snällt!

Kram

måndag 18 februari 2013

Sportlov, vinter och boktips




Vi vaknar upp till perfekt sportlovsväder idag. Under natten har en vit filt brett ut sig över gräsmattor, buskar och träd och nu en bit in på förmiddagen snöar det fortfarande, små små flingor, och de har vist hotat med regn sen.


Utanför dotterns fönster finns ett magnoliaträd med knoppar som slumrar sött denna vinter. Som vanligt när det blir lov får jag hem minst en sjukling, denna gång är det dottern som är krasslig i hals och feber, men hon är pigg och leker snällt med sin bror medan jag sitter med näsan i mina böcker.


Och apropå böcker så måste jag dela med mig av ett bra boktips, Boel och Oscar av JosefineSundström. En bok som ger läsaren en fin inblick i trasiga själar som länkas samman av sorg... mycket läsvärd!



Annars då, jo imorgon är det föreläsning i kvantitativ metod, vi får väl se om min sjukling är pigg nog att vara på fritids, annars blir jag hemma och förbereder mig inför tentan. Har förmodligen lite kvar att läsa men det går ju framåt för varje timme och det är mest repetition. Men det är ju några dagar kvar och med god planering så hinner jag mycket!

Ha en skön start på veckan.



lördag 16 februari 2013

I'm Sorry




Usch vad jag skäms. Skämsluva på!

Veckan har varit hektiskt, jobb blandat med frustration över vad vården i bland kan skapa icke önskvärda problem. Det blandat med besvikelser över undermåliga föreläsningar,värk i käken som visade sig vara en infektion som slutar med antibiotika och massor med tentaplugg har gjort att  jag försummat mina fina bloggvänner och nu skäms jag enormt!

Har nu surfat rundor och försökt uppdatera mig om fina vänners resor, måenden och saker de gjort och planerar att göra. Jag brukar inte vara så off men livet har inte varit på topp om jag säger så. Gårdagens galleri fredag hade jag författat tidigare just för att jag kände på mig att det skulle bli tuffa dagar. Men att det skulle bli så tufft, hade jag ingen aning om.
Annars går lördagen till tentaplugg och i kväll givetvis mello med barnen. resten av helgen tillbringar jag med näsan i böckern och spotify på datorn och försöker att låta bli att morra åt familjen när de pratar med mig...
Må väl! Återkommer efter den 21/2 då tentan är avklarad och jag förhoppningsvis mår bättre!

Kramar

fredag 15 februari 2013

Vatten i fokus

Oj vatten, vi består av vatten, rätt många procent, och jag älskar att vara vid vatten, inte alltid i vattnet men nära vatten ja tack.
Galleri fredag har vatten i fokus så jag ska försöka bjuda på lite vackra vattenbilder då.

Det är Annika i Umeå som bestämmer februaris teman:



Börjar med en bild som inte direkt har vatten synligt men vet ni utan vattendroppar vore inte denna otroliga regnbåge möjlig, för det är när ljuset bryts i vattendroppar som regnbågar uppstår... har jag för mig att fysik-Hasse sa på högstadiet...


Förra sommaren på min dag, mina tre hjärtan vid vatten, underbart! Hoppas att vi kan åka dit igen, Haväng i kvällsljuset, vid vattnet med en picknikkorg och det oroligt vackra ljuset!


En av de vackraste platserna på jorden, Gullholmen, båtar, sommar, glass, bryggpromenad, seglarvästar, salt  hav, tillsammans med fina vänners sommarhus på ön Herrmanö har jag tillbringat många minnesvärda stunder på Gullholmen!



Men vatten kan vara kallt och förrädiskt, det kan vara fruset till is, men oavsett så ger vatten mig ro, alltid.


Kram & trevlig fredag, det ska vi ha!

Fler som är med i Galleri fredag




söndag 10 februari 2013

Tidernas snöstorm i nordöstra USA

Och gissa om jag är avundsjuk på all den snön! Mannens släktingar i Maine tyckte att jag skulle komma över och åka skidor och om jag bara kunde hade jag åkt dit och myst i den snöstormen! Våra snöstormar här hemma är futtiga i jämförelse med de bilder jag sett från Over there.

Foto: Gayle White, Brant Rock in Marshfiel

Greg Derr/The Patriot Ledger


Amelia Kunhardt/The Patriot Ledger





Släktingarna i Maine lade upp denna på facebook så jag bara måste dela med mig av hur det ser ut därborta! Och om jag är avis på all snö, jodå!

Det gäller dock att veta hur man ska klara av en snöstorm av de mått de har därborta och enligt de rapporter vi fått via facebook verkar de ha haft det bra trots omständigheterna med all den snö som vräkt ner. Jag tycker vi borde få lite till här hemma inför det sportlov som väntar i slutet på den kommande veckan! Barnen vill ha lite mer snö så att de kan åka pulka och skidor. Och jag håller med dem, lite mer snö till alla Skånes sportlovsbarn under vecka 8, det finns fem dagar till då det kan få "spösnöa"!

Men i väntan på det tar jag itu med nästa inlämningsuppgift och jag fortsätter min kamp för att lära mig APA-style ordentligt så att det fastnar och sitter fast för en gångs skull, sa jag att det är enkelt? Glöm det för du kan skriva referenser på förbaskat många olika sätt och alla är lika eländes bökiga! Lovar! Vi lägger  mer energi på det än på själva texten känns det som...

Återkommer.... Ha en skön söndag!

lördag 9 februari 2013

Att dela med sig av vardagen...

Så har ännu en studievecka förflutit och jag börjar se ett slut på barnhälsovårdskursen, det har varit intressant att lära sig mer om det friska barnet och vad som är viktigt att vara observant på när barn blir sjuka. I går var det en bra fredag, det började med att vi nästan slutförde en av de sista inlämningsuppgifterna i den här kursen, bara lite småputs kvar på text och referenser APA-style. Kommer nog aldrig bli vän med referenshantering och fotnoter, för det är ett gissel utan dess like.

Väl hemma hade jag möte med snickaren som påminde otroligt om min pappa i sin stil, han tittade på eländigt mögligt vaskskåp och dömde ut både det och hurtsen bredvid så till veckan kommer nytt vaskskåp och lådhurts hem till oss.

Efter lite inköp och hämtning av barn och middag slog vi oss till ro här hemma och hamnade framför en gammal klassiker från min barndom, Den oändliga historien, om fantasi, om lyckodraken Falcor och om Atrejus kamp för att rädda fantasins land och Bastians kamp för att komma undan mobbarna!




I dag blir det lite svartvita nyanser här i bloggen, jag och kamerappen var inte sams och bilderna blev bättre i svartvitt än i färg, då allt såg glåmigt ut. Däremot blev bilderna med systemkameran bättre så jag kan ju bjuda på några av dem också!

Vår Wille har alltid varit förtjust i skaldjur så när det stod räkor på bordet blev det jubel från sonen.







Vi är inte speciellt förtjusta i vitt vin här hemma, men i bland är det faktiskt riktigt gott och i går hade jag hittat en fransk chardonnay som passade bra till våra räkor. Ser fram emot att testa den igen till sommaren.

Ute i dag snöar det lätt, härligt för det blir så ljust och krispigt men som vanligt lär det ju inte få ligga någon längre period, är lite avis på våra släktingar i Maine som har härlig snöstorm just nu. Men jag får vara glad för det lilla vi får här i Skåne. Nedan bild på de vackra tulpanerna som mannen gav mig lagom till förra helgen! 



Och i dagens Melodikryss, Antonio Vivaldi och de fyra årstiderna, Vinterns Largo, ett av i mitt tycke de vackraste klassiska stycken som finns!

fredag 8 februari 2013

Galleri fredag: I min omgivning just nu!


Temat för den här fredagen är i min omgivning just nu, och det är inte så svårt eller????

Det är Annika i Umeå som bestämmer teman i februari.




Av och till har det snöat idag, men det är svårt att fånga dem på bild, det går så där men jag övar flitigt!




Tulpaner, ständigt dessa otroligt vackra tulpaner, som jag älskar att se dem gå från knopp till blomma. Underbart!



Och så mitt fina studiesällskap en fredag som denna vår underbara kattdam som lockar hela familjen till skratt med sina tokigheter, som får mig att le när hon klockan 06 väcker oss försiktigt och hänsynsfullt med ett mjukt mjauu! 


Fler gallerister:







onsdag 6 februari 2013

Nio, nine, nuevo...

... hjälp är mina små så stora nu? För nio år sedan, alldeles nya, alldeles små och alldeles underbara, två små bebisar, olika temperament, olika viljor. Att efter en lång och ibland rätt orolig väntan, många ultraljud, många funderingar kring varför ett av barnen inte växte som de skulle så var de här, närvarande i vår värld. Och helt plötsligt skulle vi vänja oss vid att vara föräldrar till tre barn, två bebisar och en nästan tonåring.

Många många gånger har jag fått frågan vad det är som gör det så speciellt med att vara tvillingförälder? För de som undrar säger ju ofta att det är ju bara syskon födda samtidigt, men riktigt så enkelt är det inte. Att vänta tvillingar är stort, riskerna är många de är ännu fler om det visar sig att det är enäggstvillingar man väntar. Bebisar i magen följs noga med många ultraljud och speciellt om det visar sig att någon avviker på tillväxtkurvan. En del tvillingar föds dessutom för tidigt och är små, behöver extra hjälp i starten så att säga.
Att bli tvillingförälder handlar också om att knyta an till två barn samtidigt, det handlar om två barn som ofta behöver samma kärlek och omvårdnad samtidigt och när jag idag läser tillbaka i den dagbok jag skrev då när de var nya kan jag läsa så  mycket mellan raderna, om oro och ångest de första veckorna och om andra funderingar efteråt.

Jag kan lätt skriva att det har varit enkelt att ha varit med dessa nio år, mina härliga barn har varit enkla bitvis just för att de alltid har haft varandra, de är varandras absolut bästa vänner, och de tvekar inte att försvara varandra när det kniper, men de kan också precis som vilka syskon som helst bråka. Men det har också varit tufft, ur den bemärkelse att man i bland känner att man inte hinner med, att man inte räcker till fullt ut och att man vill så mycket mer.

I dag har vi firat våra två, med frukost på sängen och önskepresenter. I eftermiddag väntar legobygge, önskemiddag från en av dem i dag och den andra i morgon, konstigt nog vill de inte ha tårta utan efter deras "minimöte" härom dagen kom de fram till att de vill ha kladdkaka och vaniljvisp i stället!


söndag 3 februari 2013

Att våga...

... kom så hoppar vi sa jag till mannen i drömmen där vi stod på klippan högt över havet... 

Lite så kan det kännas i bland, det är så lätt att saker och ting bara rullar på utan att man vågar prova nya saker. Utan att man vågar utmana sig själv. I går var det ett sånt tillfälle, vi brukar vara fega med att köpa råvaror som inte tillhör vår vanliga repertoar men vi har blivit modigare med åren, så i går blev det test av ny maträtt, så vi bjöd barnen på hjortfärsbiffar med lingonsås, kan säga att de vanliga lingonen till maten var mer uppskattade än såsen hos barnen eftersom såsen förutom lingon innehöll rosépeppar. Biffarna blev goda, i varje biff gömdes dessutom en bit lagrad ost. Men nu vet vi att detta tål att lagas igen men då ska vi byta ut såsen mot en annan och laga biffarna på annat sätt.

Kvar på min testa att laga lista finns nu rödbetor, får se om jag kan få till det i dag, annars får det bli en dag till veckan!
Här hemma har helgens frukostar påverkats av vikten av C-vitamin i influensatider, i går var det kiwi och i dag blodgrape, surt gott och nyttigt!


I går testade jag även att baka fröknäcke efter ett recept som Suz på Vardagssaker delat med sig, och det knäcket blev väldigt gott och uppskattat. Massor med nyttiga frön i det.



Perfekt till mellanmål eller på kvällen till te i stället för någon kaka eller så, lite ost  och grönsaker på så är det  hur gott som helst!


Här hemma är det en lugn söndag, vi hade lite fix på förmiddagen som snabbt ordnades upp efter omplaneringar, barnen drog till kompisar och sen blev det studier resten av dagen, massor att  komma i kapp med, falluppgift som ska påbörjas med referenser enligt APA-style (Publication manual of the American Psycological Association) inte att förknippa med Gangnam-style som är något helt annat, amningsobservation som ska förberedas och en tenta att plugga till samt instuderingsfrågor till samma tenta att skriva... Men några av momenten är nu klara så jag kan fokusera på att läsa in mig och förbereda mig ännu mer.



I går när vi var i väg och handlade fick jag syn på något och kom att tänka på en bloggvän med fascination för just Ugglor, dessa är nog fina att ha i trädgården till sommaren, barnen lär sig ju mer om fåglar i skolan och sonen gillar Ugglor, just för att de är annorlunda än de andra fåglarna. Han missade denna stenuggla som säkerligen fått följa med hem annars



Så då fick jag med två bloggtips i dagens inlägg också, kika gärna in hos dessa underbara kvinnor och deras fantastiska bloggar som ger mersmak!

Kram & trevlig söndag

lördag 2 februari 2013

Sometimes...




... så går livet som på räls, det bromsar förvisso in i kurvorna och ibland blir det tvärstopp. I bland får man ett telefonsamtal mitt i natten och kan inte göra något för att förändra situationen och i bland leker livet så sanslöst mycket. Jag minns hur det var att vara så ung med allting framför sig. Nu är jag här mitt i livet, med allt vad det innebär och att stötta sitt vuxna barn många mil hemifrån är tufft. Tuffare än vad jag trodde att det skulle bli. I vanliga fall hade jag gått upp, mött honom när han kommit hem, druckit varmt te och lyssnat på hans problem och fått rätsida på tankarna. Men nu är det som det är, vi är här hemma och får stötta på avstånd. Och älskade barn det går fler tåg, jag lovar, jag lovar också att det kommer göra ont mellan varven men vi finns här och lyssnar.







Det går också mot födelsedagar här hemma, två stycken nioåringar får vi i huset under den kommande veckan, nio år var tog de vägen? Två barn som är så lika/olika och som snart firar sin nionde födelsedag. Tiden går verkligen snabbt för jag tyckte det var nyss som de var så små och hjälplösa. Det är dom inte längre. Vi har passerat småbarnstiden, barnsjukdomar, förskolan, skolstarten och är nu inne i skolåldern, med allt vad det innebär. Vi har diskussioner om nagellack, och om rymdraketer, om vad som är viktigt i en nioårings liv, om känslor och om att vara tre tjejkompisar där rädslan för utanförskap är enorm. Vi pratar om hav och landdjur och paleontologi, om planeternas tillkomst och om hur det är att vara astronom. Hästar och hästböcker, fantasy och drakar. Om filmer och om etiska dilemman. Om hur man är som kompis och vad man vill göra på sportlovet. Livet med två nioåringar är magiskt, för ena dagen är de små och i nästa möter man en blivande tweenie, då dörren far igen så den gungar på gångjärnen och frustrationen ryker ur öronen.
Att få se dem växa och utvecklas är så stimulerande, för barns utvecklingspotential är enorm.




Här hemma är det en härlig lördag med lite städning innan långfrukost, teaterbesök för barnen och studier i etik för mig. I kväll laddar vi för mello i vanlig februariordning och så den nya serien om Mr Selfridge, min vänner av engelska serier ni missar väl inte den? Det är skönt och avslappnande att få vara med familjen och ta vara på dagarna. Hoppas att alla får en fantastisk lördag!



(Bild 1&4 egna, bild 2&3 samt svt.se)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin