torsdag 1 augusti 2013

Rügen del 1

Eftersom vi tillbringat några dagar på Rügen och det har blivit många fotografier och intryck har jag delat upp mina inlägg. Jag kommer ha olika teman för varje inlägg och dagens tema handlar om allt det vackra som vi sett. Det har varit allt från vackra vyer till otroliga hus och växter. Häng med på dagens bildbomb! Mestadels har jag fotograferat med min Iphone, eller med vår kamera Olympus Pen som jag gillar mycket. En del bilder har ni som följer mig på instagram redan sett under de här dagarna.

Finaste resesällskapet, en tidig morgon strax innan 07:00 och vi är på väg in mot Sassnitz - Mukran som
är den nya hamnen eftersom båtarna inte längre går in i Sassnitz. Vädret var så där vår första dag.


Efter lite medhavd frukost gick vi ner till stranden i Sellin och kollade
in utbudet i det gråa vädret. Tyvärr blev det inte bad denna gråa dag. Oavsett så var det
väldigt fint där.Från Sellin åkte vi vidare till Ghören och Gager (en liten hamnort) som ligger på den sydöstra delen av ön.
Vägarna är lite si och så på Rügen men det har sina orsaker som jag ska berätta mer om i ett annat inlägg.
På eftermiddagen var det dags att köra till hotellet i Bergen auf Rügen som vi skulle ha som bas för vidare utflykter på ön. Ett charmigt hotell med både fördelar och nackdelar. Fördel det var billigt. Nackdel, väldigt kvava och varma rum, ingen  AC och frukosten var så där. Som teälskare blev jag förvånad över deras uppfattning av Earl Grey???Dammen i trädgården  var mysig
I grannens trädgård blommade fantastiska solrosorVackra hortensior i hotellets trädgård. Underbart!


Dag två åkte vi till Kap Arkona och körde sedan runt via norrsidan ner till Straalsund där vi planerat att besöka Ozeaneum. Kap Arkona är den nordligaste spetsen på Rügen, med fyrtorn, rejäl bunker från bland annat DDR-tiden och ruinerna efter en gammal fornborg. Fantastiska kritklippor som stupar rakt ner i havet.I Straalsund som är en gammal svensk-stad i den bemärkelsen att den hörde till Sverige mellan 1648 - 1815.
Fasaden på St Nikolaie kyrkan  mitt i gamla stan i Straalsund. Tyvärr är församlingarna inte så rika i Tyskland så alla kulturhistoriska minnen är belagda med inträdesavgifter, endast om man skulle in och be slapp man betala för sig så tyvärr var jag inte bönhumör så interiörbilder saknas, men den var mäktig denna kyrka!


Fasaderna i gamla stan påminner till viss del om dem som man kan se i Lübecks stadskärna. Mysigt att gå och strosa...


... och stöta på denna fasad mitt i allt.

Vi besökte också Ozeaneum, som påminner en hel del om Havets hus i Lysekil.
Den största skillnaden utgjordes av de naturtrogna kopior av valar som de hade svävandes i ett av utställningsrummen. Vi var imponerade, så vi rekommenderar ett besök på Ozeaneum.

Väl tillbaka på hotellet den andra dagen var vi helt färdiga med trötta ben och fötter.
Dag tre tillbringade vi på östra delen av ön, först och främst i Prora, men det får ett helt eget inlägg som ni nog kommer förstå. Men vi passade på att bada fötterna vid en underbar strand, åkte vidare ner till Binz (kurorten) och promenerade längs  med strandpromenaden, åt goda kycklingmackor, och beundrade häftiga fasader.
Mätta  och trötta i fötterna körde vi sedan upp i Jasmunder nationalpark, men då det var långt att gå till kritklipporna och barnen var trötta nöjde vi oss med att åka bil. På kvällen den tredje dagen var det dags att återvända till Sverige efter tre dagar som gav mersmak om att bila ner i Europa och vi har nog fått lite blodad tand och kommer åka söderöver igen!

Morgondagens inlägg kommer att handla om en helt annan sida av Rügen, en som är lite sorgligare och sjavigare.3 kommentarer:

 1. Jättefina bilder Nettan! Vad ni har upplevt redan. Rügen är nytt för mig så jag har med spänning följt dina ord och tittat på bilderna. Vacker arkitektur och natur! Så trevligt att bila ihop och vara på semester tillsammans. Vilken fin familj ni är.

  Njut! Jag ser fram emot mer.

  KRAM

  SvaraRadera
 2. Vilka kontraster på dina två inlägg. Smart idé att dela upp dem. Båda två lika nyttiga att både se och uppleva. Härliga bilder här. Jag tycker också det är sorgligt med stora tomma hus med en hemsk historia i väggarna.

  SvaraRadera
 3. WOW vilka underbara bilder du bjuder på:) din blogg är alltid så mysig att besöka.

  Om du vill ha lite höstmode inspiration kan du kolla in min nya post:)

  Ha en härlig dag:)

  LOVE Maria at inredningsvis.se - the Swedish design blog

  SvaraRadera

En rad eller två uppskattas alltid, kul att just du tar dig tid!♫♪♫

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin