söndag 31 juli 2011

Fantastisk helg!

Vi började helgen i underbara Göteborg hemma hos min kursare Mia och hennes härliga familj, grillning och  massor av skratt, busiga barn som lekte långt in på sena kvällen. Som vanligt är jag oerhört tacksam för att ha så fina vänner. Vi somnade sent men var ändå uppe i tid för att ta oss vidare till Vänersborg och lördagens stora händelse, bröllopet som vi sett fram emot så länge!

Det otroliga vackra Brudparet
Herr och fru Hedén

Det blev precis som ett bröllop ska vara, många lyckliga skratt, tårar och avbrutna tal pga av den emotionella rörelsen hos talaren, både brud och brudgum bjöd otroligt på sig själva, bilder från deras svensexa respektive möhippa, fantastisk dans ur filmen Dirty Dancing i stället för klassisk brudvals och dans långt på småtimmarna!



Fantastisk god mat

Vårt vackra brudpar! 


Den otroligt vackra bruden och den sagolika tårtan



Vid midnatt lystes himlen upp av hjärtformande rislyktor som steg mot natthimlen. 



Grattis och lycka till önskar vi det vackra
brudparet!


------------------------------------------

I dag fortsatte vi vidare norrut och har nu landat i Karlskoga för några dagar medan den store sonen åkte hem igen då han har annat att göra hemma.
Så nu ska vi koppla av några dagar innan vi drar vidare mot andra äventyr!

torsdag 28 juli 2011

Tidig höst?



Vädret växlar snabbt, igår strålande sol och milda sommarvindar, idag iskallt regn och höstvindar, vad är det som är galet med året sommar? Under juli månad har det regnat ca 160 mm enligt vår fina granne Elsa som har koll på mm:arna, dagens regn inte inräknat! Jag behöver solsken och värme, fryser hela tiden, det tar en evighet för tvätten att torka, barnen vill inte gå ut trots att de har kläder för alla väder!




Men när det regnar kan man göra annat, läsa böcker till exempel, se på bra film är ett annat exempel. Man kan ta sovmorgon och vägra gå upp när man hör regnet trumma mot fönstret. Man kan också tvätta massor med maskiner och leta efter solresor på internet. Prata på Skype med bästa kompisen på andra sidan Atlanten är också en bra sak att göra när det regnar. Men det är fortfarande sommar och jag vill ha ljumma kvällar där jag kan promenera och känna sommarvinden i håret. Njuta av trädgården och av barnens ljusa skratt när de leker med kompisar.
Nog om regn, nu är det positivt tänkande som gäller och många långa promenader trots regn!

Tjing!

onsdag 27 juli 2011

Om födelsedagar, rosor, och sommarminnen


Åren går snabbt när man blir äldre, och barnen växer fast man själv inte blir ett dugg äldre eller hur är det nu igen? I går firade jag födelsedag, mysig dag med barnen, mannen och en av mina bästa vänner med familj. En vänskap som är otrolig och som bara spinner vidare! Givetvis hamnade en blåbärspaj på bordet och många pärlande skratt i vår trädgård!



Blåbärspaj och en bild på en av mina fina presenter!


Vår goda födelsedags middag från Djurslövs Deli och födelsedagspresenten från mannen


För många år sedan hade min pappa tillsammans med min farfar ett gammalt torp, i en skog vid en underbar sjö. Många födelsedagar har jag firat där, ätit tårta med antingen skogshallon eller blåbär. Suttit på den gamla verandan och sett de ulliga molnen leka tafatt på sommarblå himmel. När jag tänkt på min födelsedag så har jag alltid associerat den med just färska bär, solmogna, med härliga soliga dagar, bad i sjön, och på kvällen kom grannarna över för lite fika, och en av de födelsedagar som lyser klarast i mitt minne fick jag fick  en ros av "farbror Birger" och dessutom den boken som jag läser för mina barn nu under en del av sommarens kvällar, Astrid Lindgrens: Vi på Saltkråkan, om Tjorvens äventyr, om Stinas Farbror Melker vet du vad? Eller det klassiska uttrycket: "hemma på min gata i stan." Och vem minns inte Båtsman, tålmodigare hund får man nog leta efter. Sedan ska vi ju inte glömma Malin, Pelle och Skrållan som ställde till det ena buset efter det andra!
Och minnet om den där rosen på födelsedagen för längesen är tydligt idag, speciellt då jag fått lukta på mina egna nyutslagna rosor.

Ett annat minne är för tjugo år sedan, dagen efter min födelsedag, jag hade fyllt 19 år, tagit studenten på våren, sommarjobbat, rest och firat födelsedagen tillsammans med familjen och med min farfar som jag skjutsat hem. Den 27 juni för 20 år sedan kom jag hem från Örebro och då fanns inte min fina farfar mer. Kvar lever minnen om hur vi kastat pil i min barndom, (Och ja pappa, jag minns mycket väl var en av de pilarna tog), bildbevis på hur trygg jag var med farfar finns, då jag inte var så gammal, sover tryggt i hans knä medan han löste korsord, eller krypto, eller lade patiens med jordens tålamod. Det jag minns mest med min farfar var att han hade ett otroligt tålamod, hur jag än följde efter honom eller frågade varför så  hade han alltid tid för mig. Vi har kastat snöboll vid treriksröset, vi har mjölkat kor och getter, vi har busat, kollat på Nidarosdomen. När jag var riktigt liten var farfar med på de bilsemestrar jag minns. Så farfar jag minns dig och tänder ett ljus för dig i kväll när mörkret faller!

lördag 23 juli 2011

Om mycket, Om allt som räknas och Om matlagning

Först och främst efter snart en månad utan ett enda ordentligt blogginlägg pga av en envis sommarförkylning, ingen skrivlust, så vill jag bara skriva att vi i familjen är illa berörda av det som hänt i Oslo, man undrar vart världen är på väg och hur en människa kan göra så mot andra?
I dag tar vi tillvara på dagen, njuter av att vara hemma och vara tillsammans. Nu till det som dagens inlägg skulle handla om, nämligen mat!

-----------------------------

En bloggvän, Lotta , har skrivit ett fantastiskt inlägg om hennes passion för kokböcker, tack för ett underbart inlägg Lotta! Jag får ofta försvara mina inköp av kokböcker gentemot några manliga familjemedlemmar som tycker att "Vad nu då? Kokböcker igen, suckar och höjda ögonbryn!"

Men kokböcker som ger så otroligt mycket inspiration till just god mat, mat lagad från grunden med fräscha råvaror och mat som får ta tid att lagas. Jag tycker om att bläddra i en bra kokbok, med bilder på både råvaror och på maträtter, och precis som Lotta skriver i sitt inlägg så minns jag den första lektionen i hemkunskap i åk 8, boken som man fick och som innehöll de grundläggande kunskaperna i matlagning, och precis som i hennes kokbokshylla återfinns även ett tummat och väl använt exemplar av "Vår kokbok" här hemma, deras standardrecept på matbröd har varit grunden för många av mina experiment med bröd i köket, makens suveränt goda kalops och köttfärslimpa med allt på ett fat! Att ta ett grundrecept och sen ändra förutsättningarna och skapa något nytt är roligt! Fantasi i köket kan leda till underverk eller katastrofer, glömmer aldrig  när jag tog fel kryddburk till köttfärsåsen nedan, och det blev kanelsmakande köttfärssås, fick lova att aldrig göra om det igen!
Mina experiment i köket har varit många genom åren och tillsammans med mannen testar jag nya recept, nya råvaror, i år påbörjade vi experimentet ett nytt recept i veckan, (något som gått trögt nu när jag varit sjuk) men det har varit nyttigt att prova annan mat, även om det oftast blivit i samband med helgen eftersom att laga något helt nytt kräver tålamod och lite mer tid än vardagsmatlagningen. Jag försöker att introducera  Cous-Cous, Bulgur och Matvete, men det går trögt för många i familjen är förtjusta i potatis, pasta och ris!

Jag vet inte hur ni andra föräldrar med barn i skolåldern har det och hur mycket tid ni lägger på vardagsmatlagning? Här lägger vi i snitt 45 min - 1 timme/dag på att förbereda och laga maten. Har ni tips på snabba rätter som tar mindre tid så får ni gärna lämna en kommentar om detta! För ofta hämtar jag hem minst ett monster från fritids när jag hämtar dem mellan 15-16 på vardagarna. Det blir oftast direkt hem och förbereda middagen. Detta eftersom de äter mellanmål så tidigt på eftermiddagen, och så blir det att man hämtar hem två stycken vrak som är färdiga att äta upp innehållet i både kylskåpet och skafferiet för att "de är så hungriga!!!". Då gäller det att vara snabb i vändningarna och hinna med att förbereda snabbt och få mat på bordet, ofta blir det enkla rätter och idag lämnar jag ut receptet på barnens favoritköttfärssås, den går snabbt och enkelt att laga och smakar bra i matlådan dagen efter! Men jag vill hitta mer inspiration till nya rätter som går snabbt att laga men som ändå är fräscht och inte innehåller massor med halvfabrikat!




Ha en underbar lördag och tänd ett ljus för alla de som behöver det i Norge i kväll! 

tisdag 12 juli 2011

Bloggpaus...

... pga av sommarförkylning med envis hosta. Återkommer när inspirationen åter finns på plats och jag har något att skriva om!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin